Är maten näringsriktig i Landskronas skolor?

Ulla Rosander, Charlotte Hansson, Ditte Bengtsdotter

    Research output: Book/ReportReport

    42 Downloads (Pure)

    Abstract

    Bakgrund: Den nya skollagen som trädde i kraft 2011 kräver att skolelevernas mat ska vara näringsriktig och att den ska vara näringsberäknad. Samtidigt är det nationella målet för offentliga måltider att maten ska innehålla minst 25% ekologisk mat. För att undersöka överensstämmelse mellan näringsinnehåll i skolluncher med de svenska rekommendationerna för skolluncher i tre Landskrona skolor och två stockholmsskolor med högre och lägre andel ekologiska ingredienser.

    Metod: Dubbelportionsmetoden användes för att samla in en identisk portion som den planerade under en vecka för varje av de ingående fem skolorna. För varje skola utgjorde en veckas insamlad lunch, ett prov (Composite sample), som analyserades på ett ackrediterat laboratorium för energi och näringsinnehåll. Proven analyserades tre gånger. Resultaten beräknades till ett dagsmedelvärde för varje skola.

    Resultat: Energiinnehållet var i stort sett i linje med rekommendationerna, men undantag av skola S4 där innehållet var högre. Innehåll av vitaminer och mineraler var högre i skola S4 som hade högst andel av ekologiska ingredienser. Luncherna från S4 innehöll samtidigt en högre andel grönsaker, större andel ekologisk/kravmärkt mat och lagade samtidigt all mat på plats, men studiens design (litet antal skolor/undersökningsveckor) innebär att det inte är möjligt att statistiskt analysera skillnader. Saltinnehållet i de analyserade luncherna var över rekommendationen i samtliga skolor.

    Slutsats: Resultatet visar den att näringsmässiga kvaliteten på skollunchen kan påverkas av andel ekologiska livsmedel, andel vegetabiliska livsmedel, förekomst av fullkorn och graden av halvfabrikatanvändning. Resultaten tyder på att 200 ml mjölk behövs för att uppfylla kraven för riboflavin-, kalcium- och troligen även för magnesium-rekommendationerna.Det krävs fler och större studier för att kunna statistiskt säkerställa eventuella skillnader mellan skolorna och rekommendationerna och mellan de olika skolorna.Resultatet indikerar att det är möjligt att äta en näringsriktig lunch, förutsatt att andelen grönsaker är tillräcklig, att saltinnehållet minskas och att ett glas mjölk, eller en näringsmässigt motsvarande produkt, ingår i måltiden.

    Original languageSwedish
    Place of PublicationLandskrona
    PublisherLandskrona stad
    Publication statusPublished - 2013

    Swedish Standard Keywords

    • Nutrition and Dietetics (30304)

    Cite this