Matens konsistens

Research output: Contribution to conferenceOral presentation

9 Downloads (Pure)

Abstract

Så många som 70% av äldre, 70+, lider av dysfagi, dvs tugg- och sväljsvårigheter. Det kan vara problem med att svälja pga muntorrhet, pga att sväljmuskulaturen och dess koordination inte fungerar som den ska eller att tuggningen inte fungerar tillfredsställande. Bakomliggande orsaker kan vara neurologisk sjukdom, medicinering, bristande tandhälsa eller ålder. Följderna av dysfagi är undernäring, eller malnutrition vilket för den enskilde kan innebära stort lidande med bl a ökad risk för sjukdom, längre vårdtider och depression.

Föreläsningen innefattar en sammanfattning av nationella och internationella guidelines om  konsistensanpassning av mat till personer som lider av dysfagi. Hur denna mat kan produceras och vad man bör tänka på för att uppnå kvalitet i sväljbarhet, nutrition och sensoriska egenskaper. Vidare diskuteras rön inom aktuell forskning.

Original languageSwedish
Publication statusPublished - 2017
EventACT, Akadmiskt Centrum för ÄldreTandvård -
Duration: 1980-Jan-01 → …

Conference

ConferenceACT, Akadmiskt Centrum för ÄldreTandvård
Period80-01-01 → …

Swedish Standard Keywords

  • Food Engineering (21101)

Cite this