Beräknat baserat på antal publikationer som lagrats i Pure och citeringar från Scopus
20172024

Forskningsoutput per år

Personlig profil

Forskning

I januari 2023 disputerade jag vid Högskolan i Borås inom vårdvetenskap. Jag är specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvård och har erfarenhet av arbete inom ambulanssjukvård, allmänmedicin och neurologi.

Min doktorsavhandling fokuserade på insjuknande i sepsis, med särskilt fokus på patienters och närståendes upplevelser av sjukdomsförloppet. Studien undersökte också hur symtom, vitalparametrar och blodprover dokumenteras i ambulanssjukvården, samt hur ambulanspersonal misstänker, bedömer och identifierar sepsis i ett tidigt skede. Arbetet syftade till att öka förståelsen för detta sepsisinsjuknandet och bidra till förbättrade rutiner och insatser för tidig bedömning och identifiering i ambulanssjukvård. Min avhandling kan läsas här: https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1705847/FULLTEXT01.pdf

Jag har ett fortsatt forskningsintresse för insjuknande i och tidig identifiering av sepsis samt dess långsiktiga påverkan på individers livskvalitet.

Ett annat område för min forskning är hälso- och sjukvårdspersonals arbetsmiljö och professionella livskvalitet. Detta inkluderar att undersöka faktorer som empatitrötthet, stress, stöd och levnadsvanor samt hur dessa påverkar personalens välmående och förmåga att utföra sitt arbete och viljan att stanna kvar på sin arbetsplats.

Ett projekt jag för närvarande är involverad i syftar till att studera hälso- och sjukvårdspersonal på intensivvårdsavdelningar. Projektet undersöker personalens professionella livskvalitet, deras levnadsvanor och vilka strategier som används för att hantera och undvika empatitrötthet. Vidare syftar projektet till att utvärdera om en intervention i form av personcentrerade hälsosamtal kan främja professionell livskvalitet och hälsosamma levnadsvanor bland hälso- och sjukvårdspersonalen. Målet är att skapa en bättre arbetsmiljö och därigenom förbättra både personalens och patienternas upplevelser av vården.

Undervisning

Jag undervisar i sjuksköterskeprogrammet och masterprogrammet i hälsovetenskap. Min lärarroll fokuserar på vetenskaplig teori och metod (både kvalitativ och kvantitativ), handledning och examination av examensarbeten, akutsjukvård samt simulering. Min forskning om sepsis bidrar även till min undervisning inom detta område.

Under min tid som doktorand bedrev jag 20 % undervisning vid Högskolan i Borås. Jag undervisade främst i sjuksköterskeprogrammet och specialistutbildningen i ambulanssjukvård. Min lärarroll inkluderade vetenskaplig teori och metod, handledning och examination av examensarbeten, kliniska examinationer, case-seminarier inom bedömning i ambulanssjukvård samt verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Samverkan

PreHospen - Centrum för prehospital forskning

Jag samverkar med andra forskare via forskningscentrumet PreHospen för att vidarutveckla och förbättra vårdverksamheterna inom prehospital akutsjukvård. PreHospen är en av landets ledande prehospitala forskningscentrum för frågeställningar och kunskapsbehov inom prehospital akutsjukvård. Prehospens består forskare, kontaktpersoner från verksamheten och forskningskoordinator som arbetar flerprofessionellt för att vidareutveckla och förbättra vårdverksamheterna inom prehospital akutsjukvård

Expertis relaterad till FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG:er)

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 globala mål för en hållbar utveckling (SDG:er), för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera framgång för alla. Denna personens arbete bidrar till följande SDG(:er):

  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande
  • SDG 4 – God utbildning
  • SDG 5 – Jämställdhet
  • SDG 8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • SDG 10 – Minskad ojämlikhet

Nationell ämneskategori

  • Medicin och hälsovetenskap (3)

Fingeravtryck

Fördjupa i forskningsämnen där Agnes Olander är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren

Aktuellt externt samarbete. Visa detaljer genom att klicka på punkterna eller