Inget foto av Andrea Iossa
Beräknat baserat på antal publikationer som lagrats i Pure och citeringar från Scopus
20112024

Forskningsoutput per år

Personlig profil

Forskning

Forskningsområden

  • Arbetsrätt och arbetsmarknadens relationer
  • Arbetsrätt teori och metodologi
  • EU rätt och arbetskraftsmobilitet
  • Minimilöndirektiv och den svenska modellen
  • Internationella arbetsrättigheter
  • Rättsgeografi

Min forskning fokuserar i huvudsak på samspelet mellan arbetsrättsliga frågor och relationerna mellan arbetsmarknadens parter (så kallad ”industrial relations”). Jag doktorerade 2017 vid Juridiska fakulteten vid Lunds universitet med en avhandling som bygger på en undersökning av den arbetsrättsliga regleringen av kollektivavtal i skärningspunkten mellan nationell och EU rätt.

Avhandlingen omfattar en analys av arbetsrättsteori, en jämförelse mellan den italienska och den svenska arbetsrättsliga ramverk och en analys av kollektivavtalens reglering i förhållande till det EU rättsliga ramverket om fri rörlighet för tjänster och företag.

Mellan 2019 och 2021 har jag utfört ett forskningsprojekt om gränsöverskridande social dumpning inom logistik- och transportsektorn i EU. Projektet finansieras av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE). Projektet består av en rättsgeografiskt och rättssociologisk analys av regleringen av arbetsvillkor inom logistik- och transportsektor på EU:s inre marknad, och de strategier som fackförbund använder sig på EU nivå för att motverka social dumpning.

Pågående forskningsprojekt

Sedan mars 2023 har jag ett forskningsprojekt finansierad av IFAU om genomforandet av EU minimilöndirekt i den svenska modellen av arbetsmarknadsreglering. Projektet undersöker tillämpningen av minimilöner på den svenska arbetsmarknaden i ljuset av det nyligen antagna EU-direktivet om tillräckliga minimilöner. Projektet använder en tvärvetenskaplig metod som kombinerar rättsanalys med kvalitativa intervjuer med företrädare för arbetsgivar- och fackförbund på europeisk-, nationell- och sektornivå. Särskilt fokus riktas mot eventuella förändringar av lönesättningsmekanismerna och genomdrivande av minimilöner på den svenska arbetsmarknaden. Två sektorer har valts ut som fallstudier: byggbranschen och den offentliga hälso- och sjukvården, som utmärks av att de har sinsemellan skilda fackförenings organisationsgrad, kollektivavtalstäckningsgrad, samt att kollektivavtalsförhandlingarna och mekanismerna för lönesättning i olika grad är decentraliserade. Urvalet möjliggör därför en genomgående analys av olika och föränderliga mekanismer och praxis för lönesättning och tillämpning av minimilöner på den svenska arbetsmarknaden. 

Nätverk och forskarmiljöer

Arbetsrättsliga nätverket, nationellt nätverk

Norma Research Programme, forskningsmiljö vid Juridiska fakulteten vid Lunds universitet

Moving Labour Collective, internationellt nätverk av progressiva och radikala arbetsrätt jurister.

Expertis relaterad till FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG:er)

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 globala mål för en hållbar utveckling (SDG:er), för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera framgång för alla. Denna personens arbete bidrar till följande SDG(:er):

  • SDG 1 – Ingen fattigdom
  • SDG 8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • SDG 10 – Minskad ojämlikhet

Fingeravtryck

Fördjupa i forskningsämnen där Andrea Iossa är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren

Aktuellt externt samarbete. Visa detaljer genom att klicka på punkterna eller