Foto av Angerd Eilard
20042024

Forskningsoutput per år

Personlig profil

Forskning

Jag är universitetslektor i pedagogik och anställd vid Högskolan Kristianstad sedan höstterminen 2013, med doktorsexamen från dåvarande Malmö högskola. Min utbildningsbakgrund omfattar vidare en fil.kand. inom humaniora och en fil.mag. i medie- och kommunikationsvetenskap från Lunds universitet.

Min avhandling (2008) lyfter ur ett utbildningssociologiskt perspektiv fram och synliggör hur identitetspolitiken, däribland ett barn(doms)perspektiv, har avspeglats och utvecklats i grundskolans läromedel under ett halvsekel. Det som skildras i barnböcker och läromedel är ofta grundat i redan väl etablerade diskurser, som därför säger en del om sin samtid och tillståndet i samhället. Genom att på så vis uppmana till kritisk reflektion kring tids- och rumsspecifika strukturer och för-givet-taganden, är min forskning tänkt att kunna bidra till att motverka samtidsblindhet och stimulera kritiskt tänkade. Jag intresserar mig särskilt för hur man kan utforska förändrade eller nya framväxande hierarkier och hegemonier i samhället, främst med hjälp av diskursanalys och utgångspunkt i pedagogiska texter, men också i andra samtida, exempelvis mediala, kontexter. Min förhoppning är att härigenom kunna bidra till en utbildning som omfattar olika perspektiv och som motverkar företeelser som till exempel rasism och negativa genus- och generationsmönster. Utöver text- och dokumentstudier har jag även bred erfarenhet av att arbeta med andra metoder, däribland klassrumsobservationer och fokusgruppintervjuer.

Min forskningstid ägnas för närvarande främst åt att tillsammans med min kollega Christoffer Dahl, som fortsättning på vårt redaktörskap för en antologi och metodbok om diskursanalys, ta fram och sammanställa en forskningsöversikt om diskursanalytisk utbildningsvetenskaplig forskning.

Vidare medverkar jag inom ramen för föreningen SWERAs forskarutbildningsråd i ett nationellt samarbete, under Gun-Britt Wärviks ledning, som intresserar sig för och undersöker framväxten av olika forskarutbildningsämnen inom det pedagogiska kunskapsområdet.

Internt medverkar jag i det för min del fakultetsöverskridande PERLE-projektet, om etiska utmaningar inom personcentrerad vård, under Anna-Karin Edbergs ledning, som stöd och bollplank i ett par doktorandprojekt i vårdvetenskap som använder diskursanalys.

Övrigt

Styrelseledamot (suppleant) i föreningen SWERA (Swedish Educational Research Association) sedan år 2017.

Under åren 2009–13 tjänstgjorde jag som utredare vid Skolinspektionen och var då utöver det ordinarie utredningsarbetet bland annat projektledare för en nationell kvalitetsgranskning av skolornas arbete med demokrati och värdegrund (2012) samt sak- och metodkunnig i projektledningen i en kvalitetsgranskning av läromedel (2010–11).

Undervisning

Jag undervisar på både campusförlagda och nätbaserade kurser, från grundutbildning till avancerad nivå, däribland på masterprogrammet i utbildningsvetenskap, där jag är kursansvarig för magisteruppsatskursen, och på olika lärarprogram, däribland yrkeslärarutbildningen, främst inom kvalitativ metod, vetenskapsteori, läromedel och textanalys, och som handledare av examensarbeten och magister-/masteruppsatser. Vidare undervisar jag i motsvarande och introduktion till pedagogik som vetenskaplig disciplin, på masterprogrammet Pedagogik och yrkeskunnande, som genomförs i samverkan med Malmö universitet och Linnéuniversitetet.

Expertis relaterad till FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG:er)

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 globala mål för en hållbar utveckling (SDG:er), för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera framgång för alla. Denna personens arbete bidrar till följande SDG(:er):

  • SDG 4 – God utbildning

Fingeravtryck

Fördjupa i forskningsämnen där Angerd Eilard är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren

Aktuellt externt samarbete. Visa detaljer genom att klicka på punkterna eller