Beräknat baserat på antal publikationer som lagrats i Pure och citeringar från Scopus
20142024

Forskningsoutput per år

Personlig profil

Forskning

I mars 2022 disputerade jag vid Lunds universitet i ämnet medicinsk vetenskap med inriktning gerontologi. Min avhandling syftade till att utveckla kunskap om möjliga hälsofrämjande aspekter av preventiva hembesök till äldre personer, utifrån ett individ- och ett samhällsperspektiv. Avhandlingsarbetet utgick ifrån utvecklings- och forskningsprojektet Preventiva hembesök till seniorer (Pre-H) som är en del av forskningsplattformen för hälsa i samverkan vid Högskolan Kristianstad. Jag är nu biträdande projektledare för Pre-H projektet. 

Min forskning handlar nu framför allt om hälsofrämjande och förebyggande hembesök till äldre personer. Jag är intresserad av hur hälsa kan främjas hos äldre personer både på en individ- och en samhällsnivå. I projektet Nyttiggörande av preventiva hembesök på en samhällsnivå är jag projektledare, och vi undersöker bland annat hur de tankar och åsikter som äldre personer delar med sig av vid hembesöken kan komma till nytta på en samhällsnivå för att främja hälsosamt åldrande.

Vidare är jag involverad i projektet PreSens: Sensor-baserad screening av fallrisk vid preventiva hembesök för seniorer, där jag är biträdande handledare till Madelene Törnblom. 

Till hösten 2024 startar vi projektet Lekfullhetens och lekens betydelse för hälsa och välbefinnande hos äldre personer med nedsatt mobilitet, där jag kommer vara biträdande handledare till en doktorand. 

Vidare är jag aktiv med forskning inom nätverket Nordic Health Promotion Research Network jag tillhör också nätverket SAIN (SWEAH Alumni Interdisciplinary Network). Jag är också ledamot i valberedningen för Sveriges gerontologiska sällskap, samt styrelseledamot i Riksföreningen för sjuksköterskor inom äldre- och demensvård. Jag är också chefredaktör för tidskriften Ä - en professionstidning för sjuksköterskor inom äldre- och demensvård. 

Under min doktorandtid var jag engagerad i utskottet för forskarutbildning vid Högskolan Kristianstad och ledamot i forskningsplattformen för hälsa i samverkans samordningsgrupp. Jag var också ansluten till forskarskolan SWEAH Swedish National Graduate School for Competitive Science on Ageing and Health och forskningsgruppen Aktivt och Hälsosamt åldrande vid Lunds universitet. Tidigare har jag arbetat som sjuksköterska i kommunal hälso- och sjukvård, jag har också en masterexamen i folkhälsovetenskap från Lunds universitet.

Doktorsavhandling

Nivestam, A. (2022). Health-promoting aspects of preventive home visits for older persons: An individual and a societal perspective. Lund University, Faculty of Medicine.

https://lucris.lub.lu.se/ws/portalfiles/portal/113685275/Avhandling_Anna_Nivestam_web.pdf

Undervisning

Jag arbetar som lektor i Hälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad. Där är jag främst engagerad i specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning vård av äldre där jag arbetar som koordinator. Specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning vård av äldre genomförs i samverkan mellan Göteborgs universitet, Jönköping University, Högskolan Kristianstad, Högskolan Väst och Linnéuniversitetet.

Expertis relaterad till FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG:er)

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 globala mål för en hållbar utveckling (SDG:er), för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera framgång för alla. Denna personens arbete bidrar till följande SDG(:er):

  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande
  • SDG 4 – God utbildning
  • SDG 10 – Minskad ojämlikhet
  • SDG 11 – Hållbara städer och samhällen
  • SDG 16 – Fredliga och inkluderande samhällen

Utbildning / akademisk kvalifikation

Doktor i medicinsk vetenskap gerontologi , Lund University

Tilldelningsdatum: 2022-mars-04

Master, Public Health, Lund University

Tilldelningsdatum: 2015-juni-12

Sjuksköterskeexamen , Lund University

Tilldelningsdatum: 2013-maj-31

Nationell ämneskategori

  • Hälsovetenskap (303)

Fingeravtryck

Fördjupa i forskningsämnen där Anna Nivestam är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren

Aktuellt externt samarbete. Visa detaljer genom att klicka på punkterna eller