Foto av Carl Regnéll
Beräknat baserat på antal publikationer som lagrats i Pure och citeringar från Scopus
20182025

Forskningsoutput per år

Personlig profil

Forskning

Jag är kvartärgeolog med forskningsfokus på glacial- och klimathistoria under den senaste istidscykeln och fram till nutid, med ett särskilt intresse för landskapsutvecklingen i Skandinavien.

I min forskning använder jag ett brett spektra av metoder och analytiska tekniker, såsom sedimentprovtagning från terrestriska klimatarkiv (t.ex. sjöar och myrar), geomorfologisk och sedimentologisk kartläggning samt rumsliga analyser av geodata i geografiska informationssystem (GIS). För att tolka klimat- och miljöhistorien från sediment använder jag både klassiska och nyare laboratorieanalyser av deras geokemiska och fysikaliska egenskaper (t.ex. kornstorlek, glödförlust (LOI), röntgenfluorescens (XRF) och datortomografi (CT-skanning)). För dateringsändamål använder jag huvudsakligen kol-14-datering av makrofossil, varvmätningar och kosmogen exponeringsdatering, men också tefrakronologi, optiskt stimulerad luminescensdatering (OSL) samt Uran-Thorium datering.

Mitt arbete med glacial- och klimathistoria har också stimulerat en rad andra forskningsområden, till exempel användning av sedimentärt "forn-DNA" (sedimentary ancient DNA) för att spåra de första växterna, djuren och människornas ankomst efter istidens slut i Skandinavien.

Tveka inte att kontakta mig med frågor om min forskning, undervisning eller andra, relaterade, ämnen.

Undervisning

På Högskolan Kristianstad undervisar jag främst i geovetenskap och geografiska informationssystem (GIS).

Expertis relaterad till FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG:er)

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 globala mål för en hållbar utveckling (SDG:er), för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera framgång för alla. Denna personens arbete bidrar till följande SDG(:er):

  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande
  • SDG 13 – Bekämpa klimatförändringarna
  • SDG 14 – Hav och marina resurser
  • SDG 15 – Ekosystem och biologiskt mångfald

Fingeravtryck

Fördjupa i forskningsämnen där Carl Regnéll är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren

Aktuellt externt samarbete. Visa detaljer genom att klicka på punkterna eller