Foto av Ingela Furenbäck

Ingela Furenbäck

Doktor i folkhälsovetenskap

    1997 …2024

    Forskningsoutput per år

    Personlig profil

    Forskning

    Sedan 2002 har jag arbetat inom Högskolan Kristianstad med ett uppehåll under åren 2015-2020 då jag tjänstgjorde inom Linnéuniversitetet (LNU). Mitt forskningsområde är om samverkan. 2012 disputerade jag i folkhälsovetenskap med doktorsavhandlingen: Utveckling av samverkan – Ett deltagarbaserat aktionsforskningsprojekt inom hälso- och sjukvård. Fokus var på organisering och mellanmänskliga aspekter vid samverkan, inom och mellan organisationer och mellan grupper på olika hierarkiska nivåer. Forskningens bidrag var att betrakta samverkan utifrån ontologiskt konfliktteoretiskt perspektiv, vilket visade sig att ha avgörande betydelse på utfallet av samverkan i praktiken. Vidare utvecklades två modeller som illustrerar två olika strategier för utveckling av samverkan: Den linjära hierarkiska modellen som är vanligt förkommande inom och mellan organisationer och den dynamiska modellen, där konflikter hanterades öppet med stöd av forskaren. Den dynamiska modellen främjade utvecklingen av samverkan. Avhandlingen genomfördes också i samverkan med deltagare på fältet, genom deltagarbaserad aktionsforskning (Participatory Action Research, PAR) och forskningscirkel (Collaborative Inquiry, CI). Deltagare var aktörer från olika domäner som politiker, ledning, personal, patienter och anhöriga. Centralt för den dynamiska modellen var att lyfta röster mellan de olika domänerna.

    Under de fem åren vid LNU var jag lektor i socialt arbete samt post-doc under ett av åren. Jag hade samtidigt uppdrag inom Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga (NKA) som möjliggörare/forskare kring barn som anhöriga. Genom aktionsforskning gav jag stöd till kommuner att implementera systematisk uppföljning för mer kunskapsbaserade insatser, samtidigt som jag forskade om det. Vidare var jag ledare för ett nationellt forskanätverk för barn som anhöriga och ett nationellt nätverk för kommunala anhörigkonsulenter. Från 2020 har jag uppdrag som vetenskapligt råd för familjeorienterat arbetssätt för Socialstyrelsen, som pågår fram till 2028.  

    Jag genomfört flera andra studier om samverkan inom olika kontexter, såsom vad samverkan innebär inom högskola och akademin och samverkan kring barn och unga. Sedan 2024 genomför jag ett forskningsprojekt i Hässleholm om samverkan kring barn och unga: Från ord till handling, Implementering av Backa barnet genom kunskapsbaserad samverkan. Forskningen har två syften, dels att fungera som ett stöd för fältets implementering av modellen Backa Barnet, dels att utveckla en kunskapsbaserad samverkansmodell och pröva den empiriskt.  Backa barnet är en modell som syftar till uppmärksamma barn och unga och att samordna insatser och stöd till dem mellan olika organisationer. Forskningen fokusera på gränsarbetets komplexa kulturella och sociala dimensioner som relationella utmaningar.  

    Ett annat forskningsområde är högskolepedagogik. Fokus är på transformativt lärande där studenten står i centrum och är delaktig i utvecklingsprojekt som jag har genomfört såsom: Främja utvecklingen av studenternas generiska förmågor som är centrala för hållbar utveckling. Detta var ett forsknings och utvecklingsprojekt, som startade som ett kvalitetsprojekt 2023. Det innebar att jag ledde en forskningscirkel med studenter och lärare som utbytte erfarenheter från undervisningen kring upplevelse av undervisning som syftade till att utveckla studenter generiska förmågor. Projektet har presenterats muntligt vid två konferenser, en i Portugal 2023 och en Umeå 2024. En rapport och en Best Practice artikel har sammanställts och publicerats 2024. Pågående planerad pedagogisk forskning är om undervisningens kultur och normer om lärandet.   

    Undervisning

    Under åren inom högskolan har jag utvecklat min undervisning och blev pedagogiskt meriterad 2023. Efter min doktorsavhandling, om samverkan, utvecklade jag en fristående kurs om att utveckla och främja samverkan i arbetslivet. Kursen har sedan dess genomförts en gång om året och har god genomströmning, 2024 antogs 90 studenter. Min forskning kommer även till del i undervisningen genom Personal- och Arbetslivets programkurs, Kommunikation och samtal, där mellanmänskliga aspekter och samverkan är i centrum. Jag har även genomfört flera pedagogiska utvecklingsprojekt som relaterar till min forskning såsom Pedagogiska metoder i praktiken (2022) där hela lärare gruppen inom Personal- och Arbetslivsavdelningen deltog. Genom kollegialt samarbete, utvecklades lärarna i gruppen sina pedagogiska grundsyner tillsammans genom lärande dialog. Vidare genomförde jag ett kvalitetsprojekt om att Främja studenters generiska förmågor som är centrala för hållbarutveckling, med stöd av Inner Developmet Goals (IDG) (2023) där flera lärare och studenter deltog och arbetade tillsammans. Samarbetet mellan lärare och studenter genererade värdefulla lär-lärdomar som implementerades i Personal- och Arbetslivs-programmet. 2007 genomförde jag projektet Personlig professionell utveckling under handledning (PPUH) tillsammans med flera lärare inom programområdet socialt arbete. Mellanmänskliga kompetenser var i fokus såsom att lyssna och hantera konflikter, vilket även är i fokus för mitt forskningsområde samverkan. Mitt nuvarande pedagogiska fokus är att utveckla transformativt lärande, där studenten ifrågasätter sig själv och förändras. Undervisningen präglas av att främja livslångt lärande, personlig professionell utveckling och generiska förmågor. Studenternas aktivitet är i centrum, som till exempel genom rollspel, att medvetengöra, reflektera och utveckla sina naiva teorier och återkommande forum för dialog där studenten utmanas kring sina föreställningar. Utvecklingsarbetet sker tillsammans med andra lärare och studenter. Vidare planeras ett forsknings- och utvecklingsprojekt om kultur och normer kring lärandet inom högskoleundervisning.

    Samverkan

    Samverkan är mitt forskningsfokus samtidigt som jag har genomfört min forskning i samverkan med omgivande samhälle. Jag har såväl bred som djup kompetens om ämnet samverkan samtidigt som jag har praktiska erfarenheter som genom deltagarbaserad aktionsforskning och forskningscirklar. Jag har ett pågående forskningsprojekt som genomförs tillsammans med kommun och polis genom deltagarbaserad aktionsforskning. De pedagogiska utvecklingsprojekten som jag har genomfört har gjorts tillsammans med andra lärare och studenter. Min med fleras artikel ”Samverkan är ju hela tiden, överallt” – samverkan som gränsobjekt i akademin, skildrar komplexitet kring ämnet i praktiken, som hur olika vi förstår vad samverkan innebär inom akademin. För att stimulera min fortsatt utveckling om samverkan är jag delaktig i Nationella nätverket för samverkansforskning. Inom högskolan har jag uppdrag som samverkans koordinator där jag arrangerar olika mötesarenor mellan forskare, andra lärare, praktiker och studenter.  

    Expertis relaterad till FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG:er)

    2015 godkände FN:s medlemsstater 17 globala mål för en hållbar utveckling (SDG:er), för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera framgång för alla. Denna personens arbete bidrar till följande SDG(:er):

    • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande
    • SDG 4 – God utbildning
    • SDG 5 – Jämställdhet
    • SDG 8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
    • SDG 10 – Minskad ojämlikhet
    • SDG 16 – Fredliga och inkluderande samhällen

    Utbildning / akademisk kvalifikation

    Fil. Dr., Utveckling av samverkan: Ett deltagarorienterat aktionsforskningsprojekt inom hälso- och sjukvård, Nordiska Högskolan för folkhälsovetenskap

    2005-sep.-012012-dec.-13

    Tilldelningsdatum: 2012-dec.-13

    Personalkonsulentutbildning - Arbetsorganisation och förändringsarbete , Arbetslivsinstitutet

    2002-jan.-052002-nov.-23

    Tilldelningsdatum: 2002-nov.-23

    Magister, Socialt arbete -inriktning behandlingsarbete - Verklighetens kamp mot drömmarna

    1998-sep.-012001-jan.-15

    Tilldelningsdatum: 2001-jan.-15

    Fil. kand., Socionomexamen, Socialhögskolan

    1984-sep.-011988-jan.-08

    Tilldelningsdatum: 1988-jan.-08

    Externa befattningar

    Vetenskapligt råd för familjeorienterat arbetssätt, The National Board of Health and Welfare (Socialstyrelsen)

    2020-juni-012028-maj-31

    Nationell ämneskategori

    • Medicin och hälsovetenskap (3)

    Fingeravtryck

    Fördjupa i forskningsämnen där Ingela Furenbäck är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
    • 1 Liknande profiler

    Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren

    Aktuellt externt samarbete. Visa detaljer genom att klicka på punkterna eller