Projekt per år
Personlig profil
Forskning
Med en bakgrund i kemi och matematik står sensorisk vetenskap och konsumentvetenskap i fokus för min forskning, men även frågor som rör samspelet mellan människa och teknik. En stor del av min forskning är relaterad till hälsa och välbefinnande; som att anpassa produkter, både sensoriska och näringsmässiga, till specifika målgrupper. Även hållbarhetsfrågor har en central roll, exempelvis alternativa proteinkällor som alger och insekter.
Avhandling
I min doktorsavhandling från 2001, Sensory Dynamics in Emulsion Products Differing in Fat Content, undersöks hur smak och konsistens skiljer sig åt i olika typer av emulsioner genom tillämpning av olika metoder som sensorisk och dynamisk analys.
Forskningsområden:
- Sensoriska egenskaper hos livsmedel.
- Acceptans av livsmedel och smakpreferenser bland olika målgrupper, exempelvis barn.
- Nya livsmedel (Novel food).
- Insekter som framtidens mat och alternativ proteinkälla.
- Livsmedel för äldre.
- Hållbara och hälsosamma måltidsvanor.
- Utveckling och tillämpning av sensoriska metoder.
Samverkan
- Köpenhamns universitet – Affilierad associate professor
- Ett flertal företag och organisationer, t ex Solina, Tetra Pak och Region Skåne
- The Think Tank Intelligence Watch – Expert Miljörådet
- Universitet och högskolor, t ex Chalmers Tekniska Högskola, Sveriges Lantbruksuniversitet och Örebro Universitet
Undervisning
Handledning av Doktorander
Köpenhamns universitet
Högskolan i Borås
Linköpings universitet
Chalmers tekniska högskola
Örebro universitet
Lunds universitet
Handledning Post Doc
Högskolan Kristianstad
Linnéuniversitetet
Expertis relaterad till FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG:er)
2015 godkände FN:s medlemsstater 17 globala mål för en hållbar utveckling (SDG:er), för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera framgång för alla. Denna personens arbete bidrar till följande SDG(:er):
Utbildning / akademisk kvalifikation
Fil. Dr., Sensory Dynamics in Emulsion Products Differing in Fat Content, Chalmers University of Technology
Tilldelningsdatum: 2001-feb.-09
Externa befattningar
Associate Professor, University of Copenhagen
2012-jan.-01 → …
Nationell ämneskategori
- Lantbruksvetenskap och veterinärmedicin (4)
Fingeravtryck
- 1 Liknande profiler
Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren
-
Food and Drinks for Seniors / Mat och dryck för seniorer
Stading, M. (PI), Wendin, K. (Forskare) & Forsberg, S. (Forskare)
24-12-01 → 26-12-01
Projekt: Forskning
-
Ending food waste from plant to plate: Repurposing industrial protein by-products for sustainable bread production
Langton, M. (PI), Lu, J. (Forskare), Ström, A. (Forskare), Wendin, K. (Forskare) & Jönsson, M. (PI)
23-12-01 → 26-11-30
Projekt: Forskning
-
Establish prediction methods targeting sensory for complex, high value Swedish sustainable products with the case of white wine, sparkling wine, and Black Caviar
Wendin, K. (Projektledare), Mårtensson, L. (Forskare), Djerf, H. (Forskare), Collin, B. (Forskare), Johansson, M. (Forskare), Minaea, M. (Forskare), Forsberg, S. (Forskare), Hultman, J. (Forskare), Stenberg, J. (Forskare), Welinder, A. (Forskare), Åhrberg, F. (Col), Ranta, T. (Col) & Albin, R. (Col)
22-12-15 → 25-12-15
Projekt: Forskning
-
Nutritious, tasty and health-promoting novel wheat products
Johansson, E. (Huvudhandledare), Wendin, K. (Biträdande handledare), Björklund, T. (Col), Muneer, F. (Forskare), Rahmatov, M. (Biträdande handledare) & Spendrup, S. (Forskare)
22-12-15 → 25-12-15
Projekt: Forskning
-
OptiKK: Optimering av metoder för att frysa och tina kött - kvalitet och kostnader i fokus
Olsson, V. (PI), Numminen, E. (Forskare), Ekstrand, B. (Forskare), Lundin, Å. (Forskare), Johansson, M. (Forskare) & Wendin, K. (Forskare)
22-12-01 → 26-11-30
Projekt: Forskning
-
Outdoor recreation, nature-based tourism and food: experiences and adaptations in the hospitality industry during the COVID-19 pandemic: a review
Calvén, A., Beery, T., Kristofers, H., Johansson, M., Carlbäck, M. & Wendin, K., 2025-feb.-13, I: Frontiers in Sustainable Tourism . 4, 1529233.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel, review › Peer review
Öppen tillgångFil -
Adapting dysphagia meals for acceptance among a broader group of older adults
Broge, E. H. D. L., Wendin, K. & Bredie, W. L. P., 2024-jan.-02, I: Journal of Sensory Studies. 39, 1, 13 s., e12894.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Peer review
-
A small project on elderly focusing neophobia and food preferences
Wendin, K., 2024-sep.-10, s. 1. 2 s.Forskningsoutput: Konferensbidrag › Muntlig presentation › Peer review
Fil2 Nedladdningar (Pure) -
Assessing Sensory Preferences in Wholegrain Flour: A Comparative Study of Ancient and Introgression Lines
Olalekan, O., Ceresino, E., Darlison, J., Wendin, K., Henriksson, T., Gerhardt, K., Björklund, T., Odilbekov, F., Johansson, E. & Rahmatov, M., 2024-dec.-27, s. 24-24. 1 s.Forskningsoutput: Konferensbidrag › Sammanfattning (abstract) › Peer review
-
Attitudes and preferences regarding plant-based yoghurt analogues among Swedish consumers with different dietary habits
Östlund, J., Eriksson Rönisch, H., Zamaratskaia, G., Langton, M. & Wendin, K., 2024-jan.-03, I: International Journal of Gastronomy and Food Science. 35, 6 s., 100865.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Peer review
Öppen tillgångFil1 Citeringar (Scopus)18 Nedladdningar (Pure)
-
Consumers in the transition towards the future - focusing healthy, sustainable and attractive foods: a momentum for seafood
Wendin, K. (Talare)
2024-okt.-18Aktivitet: Föredrag eller presentation › Inbjuden talare
-
How is diversity contributing to a more resilient food system? Panel discussion
Wendin, K. (Inbjuden talare)
2024-okt.-03Aktivitet: Föredrag eller presentation › Inbjuden talare
-
Dags att sluta servera ”vegetarisk” mat?
Wendin, K. (Talare)
2024-maj-31Aktivitet: Föredrag eller presentation › Inbjuden talare
-
Sensorik och det sensoriska språket
Wendin, K. (Talare)
2024-apr.-23Aktivitet: Föredrag eller presentation › Inbjuden talare
-