Projekt per år
Personlig profil
Forskning
Som sociolog och måltidsforskare är mitt huvudsakliga forskningsintresse matens och måltidernas sociala och kulturella dimensioner - hur mat och måltider förstås, kommer till uttryck och ges mening i olika kontexter och sammanhang. Jag är intresserad av hur mat- och måltidsvanor skapas och omskapas på vardagslivets arenor, men också av de normer, idéer och ideal som omger vårt ätande.
Jag är bitr. professor i sociologi (docent) samt ämnesföreträdare för ämnet mat- och måltidsvetenskap. Jag är också extern ledamot i det vetenskapliga rådet för Forskningsplattformen Hälsa i Samverkan, vid Högskolan Kristianstad.
Min forskning speglar ett engagemang för vardagslivets måltider och människors förhållningssätt till mat och ätande. Forskningen är till stor del kvalitativt inriktad och inspirerad av etnografiska angreppssätt, men ofta ägt rum i olika tvärvetenskapliga konstellationer.
Jag disputerade 2009 vid sociologiska intuitionen, Lunds universitet, på en avhandling om måltidens villkor i dagens arbetsliv och mer specifikt om hur arbetslivets organisering i tid, plats och sociala relationer påverkar vårt sätt att äta. Arbetsplatsen som måltidsarena har fortsatt att intressera mig och har resulterat i studier av olika yrkesgruppers måltidsförutsättningar, däribland kabinpersonal inom flyget.
Vidare har min forskning handlat om äldres måltidssituationer, där jag även har varit biträdande handledare för en doktorand inom den nationella forskarskolan ”Successful ageing” vid Örebro Universitet. Tidigare forskning har även haft fokus på normativa aspekter kring ätandet för äldre med ätsvårigheter. Normer kring (ny) mat och (ett annat) ätande har också studerats i relation till barns uppfattningar om att äta insekter men också att äta med fingrarna bland personer med ätsvårigheter.
I ett pågående projekt studeras betydelsen av att laga mat tillsammans för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Detta sker inom ramen för projektet ”Hälsofrämjande måltider inom LSS - Mat med flera mål”, och tillsammans med den dagliga verksamheten SESAM, Lunds kommun.
Mellan åren 2016 och 2018 hade jag finansiering från Vinnovas programsatsning ”Mobility for Growth” och ”Marie Curie Academy Outgoing”. Projektets genomfördes tillsammans med Köpenhamns Mathus och handlade om metoder och strategier för utveckling av den offentliga måltiden. Med fokus på brukarinvolvering och deltagarbaserad forskning genomfördes olika delstudier inom förskola, äldreboende och LSS verksamhet i Köpenhamn.
Jag är medlem i forskningsmiljöerna MEAL och Cyphisco.
Jag sitter också i styrgruppen för FOHRK (Food, health and Retail, Kristianstad University), där jag också har en koordinerande roll.
Expertis relaterad till FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG:er)
2015 godkände FN:s medlemsstater 17 globala mål för en hållbar utveckling (SDG:er), för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera framgång för alla. Denna personens arbete bidrar till följande SDG(:er):
Fingeravtryck
- 1 Liknande profiler
Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren
-
Från ord till handling - handeln roll i utvecklingen av hållbara och hälsosamma matvanor
Nyberg, M. (Forskare), Hultman, J. (Projektledare), Tjärnemo, H. (Forskare), Welinder, A. (Forskare) & Fuentes, C. (Forskare)
23-09-01 → 25-08-31
Projekt: Forskning
-
Hälsofrämjande måltider inom LSS – Mat med flera mål
Einberg, E.-L. (PI) & Nyberg, M. (PI)
20-05-01 → …
Projekt: Forskning
-
Kollegial utveckling av studenters språk- och skrivutveckling - år 2
Ehn Börjesson, S.-M. (Projektledare), Nyberg, M. (Projektledare), Landgren, J. (Col) & Blomgren, J. (Col)
23-08-25 → 24-08-25
Projekt: Högskolepedagogiska utvecklingsprojekt
Fil -
Inventering av förutsättningar inför en eventuell ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå vid Fakulteten för naturvetenskap, Högskolan Kristianstad
Sandgren, H. (PI), Beery, T. (Forskare), Elmberg, J. (Forskare), Rehnstam-Holm, A.-S. (Forskare), Jönsson, F. (Forskare), Nyberg, M. (Forskare), Wang, Q. (Forskare) & Wendin, K. (Forskare)
22-12-01 → 23-10-01
Projekt: Övrigt
-
Kollegial utveckling av studenters språk- och skrivutveckling (år 1)
Ehn Börjesson, S.-M. (Projektledare), Nyberg, M. (Projektledare), Blomgren, J. (Projektledare) & Landgren, J. (Projektledare)
22-08-18 → 23-06-16
Projekt: Högskolepedagogiska utvecklingsprojekt
Fil
-
Finger Food Meals as a Means of Improving Mealtimes for People with Motoric Eating Difficulties: A Pilot Study
Forsberg, S., Nyberg, M., Rothenberg, E., Olsson, V., Bredie, W. L. P., Wendin, K. & Westergren, A., 2024-maj-31, I: Journal of Nutrition in Gerontology and Geriatrics. 43, 2, s. 95-115 21 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Peer review
Öppen tillgångFil9 Nedladdningar (Pure) -
How are health and sustainability adressed in studies of public meals?
Olsson, V., Höijer, K., Nyberg, M., Rothenberg, E. & Wendin, K., 2024.Forskningsoutput: Konferensbidrag › Poster › Peer review
-
How gastronomy is used in the context of public meals: a scoping review
Bryngelsson, S., Ehn Börjesson, S.-M., Ekstrand, B., Forsberg, S., Nyberg, M., Olsson, V., Rothenberg, E., Sonestedt, E. & Wendin, K., 2024-juni.Forskningsoutput: Konferensbidrag › Poster › Peer review
Fil2 Nedladdningar (Pure) -
Verksamhetsberättelse FOHRK – Food, Health and Retail, Kristianstad University 2023
Wendin, K., Hultman, J., Behm, L. & Nyberg, M., 2024-apr.-05, Kristianstad. 7 s. (Kristianstad University Press)Forskningsoutput: Bok/rapport › Rapport
-
Ideas about 'good' food among people with eating disorders: Perspectives from clinicians
Nyberg, M., Langlet, B., Wendin, K. & Zandian, M., 2023.Forskningsoutput: Konferensbidrag › Sammanfattning (abstract) › Peer review
Aktiviteter
-
Hur iscensätts en hållbar konsumtion i handeln?
Alm, K. (Talare), Nyberg, M. (Talare) & Åhlander, M. (Talare)
2023-nov.-21Aktivitet: Föredrag eller presentation › Presentation
-
Hälsofrämjande måltider inom LSS - mat med flera måltider
Einberg, E.-L. (Talare) & Nyberg, M. (Talare)
2023-nov.-15Aktivitet: Föredrag eller presentation › Presentation
-
Sakkunnigutlåtande, Biträdande lektor i Måltidskunskap och värdskap, Örebro Universitet
Nyberg, M. (Konsult)
2023 → …Aktivitet: Konsultverksamhet och sakkunniguppdrag › Sakkunniguppdrag
-
Hälsofrämjande måltider inom LSS - Mat med flera mål
Nyberg, M. (Talare) & Einberg, E.-L. (Talare)
2023Aktivitet: Föredrag eller presentation › Presentation
-
Centre for Food Health and Retail at Kristianstad University (FOHRK) (Organisation)
Nyberg, M. (Medlem)
2022 → …Aktivitet: Medlemskap › Styrelsemedlemskap
Press/ Media
-
Trivsamhet är en viktig faktor i offentliga kök
21-01-04
1 Mediabidrag
Press/media: Press/Media › Tidning