Foto av Martin Persson
Beräknat baserat på antal publikationer som lagrats i Pure och citeringar från Scopus
20022024

Forskningsoutput per år

Personlig profil

Forskning

Jag forskar på kroppsuppfattning som kan negativt påverkas till följd av ett förändrat utseende genom sjukdom, trauma, medfödda missbildningar eller missnöje med sitt utseende på grund av socialt tryck att leva upp till ett orealistiskt och snävt skönhetsideal. Detta påverkar den psykiska och fysiska hälsan hos en betydande och växande andel av vår befolkning. De med ett avvikande utseende upplever social diskriminering som påverkar personliga ambitioner, utbildning och arbetsmöjligheter negativt. Parallellt med att medicinska framsteg förbättrar överlevnaden hos patienter medför det också en ökad efterfrågan på psykologiskt stöd. Detta medför utmaningar av patientrelaterade psykosociala aspekter för yrkesverksamma inom olika vård och hälsorelaterade verksamheter i samhället. Studier visar dock att personal upplever sig ofta sakna nödvändig kompetens, vilket innebär att patienternas tillgång till stöd är otillräckligt. Därför har jag varit involverad som projektledare i många europeiska projekt som fokuserar på att utveckla utbildningsresurser för vårdpersonal, lärare och annan relevant personal, så att de kan få den kunskap som behövs för att ge bättre stöd till denna målgrupp.

 

Magisterexamen (2002) i psykologi; PhD (2007) inom medicinsk vetenskap; Magisterexamen (2007) i folkhälsa; Docent (2018) i hälsovetenskap; Professor (2019) i hälsovetenskap; Styrelseledamot för European Cleft Organization (2013); Smile Train Research and Innovation Advisory Council (STRIAC) medlem (2020); Ordförande i COST-Action CA16234 European Cleft and Craniofacial Initiative for Equality in Care.

 

Två pågående forskningsinitiativ som förtjänar uppmärksamhet är Cleft@18-20-projektet. Leds av University of Bristol och stöds av nästan 2 miljoner pund från National Institute for Health and Care Research (NIHR), syftar detta forskningsprogram till att utforska hur faktorer som etnicitet, kön, socioekonomisk status, hälsoförmåga och geografi påverkar utfall för unga vuxna födda med läpp-, käk- och gomspalt. Studiens resultat kommer att identifiera strategier för att hantera dessa variationer och säkerställa jämlika utfall för alla unga vuxna med spalt. Vi leder forskarteamet, som kommer att intervjua unga vuxna med läpp-, käk- och gomspalt för att lära sig mer om deras perspektiv på sina resultat och vad som skulle kunna hjälpa dem

 

Dessutom fungerar jag som extern expert och rådgivare för Smile Train-projektet, med titeln "Leave No Child Behind: Towards Equitable Cleft Care in India Quality of Life and Impact Report." Mitt engagemang fokuserar på att förbättra forskningsmetodiken och designen av projektet.

 

Under de senaste två decennierna har jag konsekvent publicerat i akademiska fackgranskade tidskrifter och levererat ett stort antal keynotes, föreläsningar, workshops och symposier över hela Asien, Australien, Europa, Nordamerika och Sydamerika. Dessa engagemang har riktat sig till en mångfaldig publik, inklusive yrkesverksamma, studenter och användare inom mina expertområden. Min forskning under denna period har omfattat epidemiologiska och befolkningsbaserade studier, liksom omfattande nationella multicenter observations- och kohortstudier. Dessutom har jag deltagit i forskning som använder både kvantitativa och kvalitativa metoder och har genomfört omfattande projektutvärderingar.

Samverkan

Under min karriär har jag utvecklat omfattande expertis i att arbeta med socialt missgynnade grupper i Europa, med fokus på metodologisk och pedagogisk utveckling av utbildningsprogram inom psykologi, folkhälsa och hälsofostran, från grundläggande till avancerade nivåer. Min professionella bakgrund är berikad genom mitt engagemang i forskning, undervisning, samt koordinering och hantering av över 50 internationella projekt. Dessa initiativ har framgångsrikt säkrat mer än 34 miljoner euro i finansiering, vilket bidragit avsevärt till förbättringen av psykosociala, hälso- och utbildningsinitiativ.

Expertis relaterad till FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG:er)

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 globala mål för en hållbar utveckling (SDG:er), för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera framgång för alla. Denna personens arbete bidrar till följande SDG(:er):

  • SDG 1 – Ingen fattigdom
  • SDG 3 – God hälsa och välbefinnande
  • SDG 4 – God utbildning
  • SDG 5 – Jämställdhet
  • SDG 8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • SDG 10 – Minskad ojämlikhet

Externa befattningar

Member of Smile Train Research & Innovation Advisory Council , Smile Train

2021-jan.-01 → …

Visiting Professor in the Faculty of Health and Applied Sciences, University of the West of England

2020-aug.-012023-aug.-01

Board member, ECO - European Cleft Organisation

2013-okt.-01 → …

Nationell ämneskategori

  • Medicin och hälsovetenskap (3)
  • Samhällsvetenskap (5)

Fingeravtryck

Fördjupa i forskningsämnen där Martin Persson är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren

Aktuellt externt samarbete. Visa detaljer genom att klicka på punkterna eller