Foto av Pär Söderquist
Beräknat baserat på antal publikationer som lagrats i Pure och citeringar från Scopus
20112024

Forskningsoutput per år

Personlig profil

Forskning

Jag är allmänt naturintresserad med stor fascination för biologisk mångfald. På fritiden är jag gärna ute och skådar fågel och ringmärker hornugglor, fångar fjärilar eller letar efter nya svampar.

Min forskning ägnar jag främst åt fåglar. I Sverige och runt om i Europa föds det upp och sätts ut miljontals ällingar varje år i jaktsyfte. Under min tid som doktorand 2010-2015 studerade jag hur dessa utsättningar av gräsänder påverkade den vilda gräsandspopulationen. Uppfödda änder skiljer sig från vilda beträffande beteende, morfologi och genetik. Under min post-doc fortsätta jag att studera effekter av utsatta änder. Bland annat hur utsättningar påverkar biologisk mångfald i de våtmarker där de sätts ut. Förutom att inventera våtmarkerna på fåglar och groddjur analyserade vi även vattenkemin i våtmarkerna.

Jag har fortsatt att studera andfåglar och deras effekter i olika typer av våtmarker. Sedan våren 2024 är jag även koordinator i ett projekt om aktiv fågelinfluensaövervakning runt om i Europa. Projektet finansieras av European Food & Security Authority (EFSA) och är inledningsvis planerat att fortgå i tre år.

Hornugglors rörelse under vintern i Skåne är ett annat projekt som vi nyligen har satt igång. Detta studerar vi genom att fånga och ringmärka hornugglor som vi förser med GPS-sändare. Genom att studera deras rörelser och utnyttjande av landskapet kan vi lära oss mer om hur vi ska skydda denna rödlistade art.

Undervisning

Större delen av min tjänst på Högskolan Kristianstad går åt till undervisning, främst inom programmet för landskapsvetenskap, miljöstrategi och lärarutbildningar. Kurserna är mest inriktade på ekologi, artkunskap inom fauna och funga samt statistik. Jag handleder även examensarbeten.

Expertis relaterad till FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG:er)

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 globala mål för en hållbar utveckling (SDG:er), för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera framgång för alla. Denna personens arbete bidrar till följande SDG(:er):

  • SDG 2 – Ingen hunger
  • SDG 13 – Bekämpa klimatförändringarna
  • SDG 15 – Ekosystem och biologiskt mångfald

Externa befattningar

Forskare, Linnaeus University

2024-mars-05 → …

Fingeravtryck

Fördjupa i forskningsämnen där Pär Söderquist är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren

Aktuellt externt samarbete. Visa detaljer genom att klicka på punkterna eller