Projekt per år
Personlig profil
Forskning
Jag är i grunden utbildad kock och gastronom, och tog examen från Gastronomiprogrammet 2014. Samma år arbetade jag som projektledare inom NPD på Findus. Som gastronom brinner jag särskilt för forskning som rör måltider inom den offentliga sektorn och livsmedelsindustrin. Jag är särskilt intresserad av produktutveckling och sensorik, där jag får möjlighet att använda både min teoretiska och praktiska kompetens samt mitt hantverkskunnande.
I juni 2022 disputerade jag vid Köpenhamns universitet med avhandlingen Finger foods – a cross-disciplinary study about the development of finger foods for older adults with motoric eating difficulties. Med en magisterexamen i mat- och måltidsvetenskap och en master i hälsovetenskap har jag under min doktorandutbildning fokuserat på äldre, geriatrik och geriatrisk nutrition. I mitt avhandlingsarbete undersökte jag attityder och uppfattningar kring att äta med fingrarna bland äldre personer med motoriska ätproblem, samt utvecklade fingermat för att öka självständighet, matintag och social interaktion. Efter min disputation arbetade jag 1,5 år som postdoktoral forskare i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Utbildning / akademisk kvalifikation
Fil. Dr., Sensorisk vetenskap, University of Copenhagen
2019 → 2022
Master, Hälsovetenskap, Högskolan Kristianstad
2015 → 2019
Magister, Mat- och måltidsvetenskap, Högskolan Kristianstad
2017 → 2018
Fil. kand., Mat- och måltidsvetenskap, Högskolan Kristianstad
2011 → 2014
Nationell ämneskategori
- Livsmedelsvetenskap (40103)
Fingeravtryck
- 1 Liknande profiler
Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren
-
Food and Drinks for Seniors / Mat och dryck för seniorer
Stading, M. (PI), Wendin, K. (Forskare) & Forsberg, S. (Forskare)
24-12-01 → 26-12-01
Projekt: Forskning
-
MAS: The Malnutrition Awareness Scale for community-dwelling older adults:
Rothenberg, E. (PI), McGreevy, J. (Forskare), Forsberg, S. (Forskare) & Westergren, A. (Forskare)
24-02-01 → 25-07-31
Projekt: Forskning
Fil -
Internationellt forskningssamarbete om hållbar utveckling med Danmark (Absalon - Professionshögskola) Roskilde
Persson, C. (PI), Forsberg, S. (PI) & Kängsepp, P. (PI)
23-10-10 → …
Projekt: Forskning
-
Establish prediction methods targeting sensory for complex, high value Swedish sustainable products with the case of white wine, sparkling wine, and Black Caviar
Wendin, K. (Projektledare), Mårtensson, L. (Forskare), Djerf, H. (Forskare), Collin, B. (Forskare), Johansson, M. (Forskare), Minaea, M. (Forskare), Forsberg, S. (Forskare), Hultman, J. (Forskare), Stenberg, J. (Forskare), Welinder, A. (Forskare), Åhrberg, F. (Col), Ranta, T. (Col) & Albin, R. (Col)
22-12-15 → 25-12-15
Projekt: Forskning
-
Studentgruppers syn på hållbarhet i det livslånga lärandet - Utifrån yrkesprofessionen och tvärvetenskapliga perspektiv
Persson, C. (PI) & Forsberg, S. (PI)
22-12-09 → …
Projekt: Forskning
-
The potential of gastronomy in public/institutional meal settings
Bryngelsson, S., Ehn Börjesson, S.-M., Calvén, A., Ekstrand, B., Forsberg, S., Höijer, K., Nyberg, M., Olsson, V., Rothenberg, E., Sonestedt, E. & Wendin, K., 2025-mars-27.Forskningsoutput: Konferensbidrag › Poster › Peer review
-
Finger Food Meals as a Means of Improving Mealtimes for People with Motoric Eating Difficulties: A Pilot Study
Forsberg, S., Nyberg, M., Rothenberg, E., Olsson, V., Bredie, W. L. P., Wendin, K. & Westergren, A., 2024-maj-31, I: Journal of Nutrition in Gerontology and Geriatrics. 43, 2, s. 95-115 21 s.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Peer review
Öppen tillgångFil26 Nedladdningar (Pure) -
How gastronomy is used in the context of public meals: a scoping review
Bryngelsson, S., Ehn Börjesson, S.-M., Ekstrand, B., Forsberg, S., Nyberg, M., Olsson, V., Rothenberg, E., Sonestedt, E. & Wendin, K., 2024-juni.Forskningsoutput: Konferensbidrag › Poster › Peer review
Fil14 Nedladdningar (Pure) -
Responsgivning – ett pedagogiskt verktyg för att utveckla gastronomi- studenters skrivande
Forsberg, S., 2024-okt.-22, Högskolepedagogisk debatt, 2024, 2, s. 39-50 12 s.Forskningsoutput: Bidrag till specialistpublikation › Artikel
Öppen tillgångFil11 Nedladdningar (Pure) -
Sensory and chemical evaluations as a valuable tool for producers retailers, and consumers: The experience of white wine, sparkling white wine and black caviar produced in Sweden
Mårtensson, L., Wendin, K., Djerf, H., Hultman, J., Stenberg, J., Minaea, M., Collin, B., Forsberg, S., Welinder, A., Johansson, M., Albin, R., Åhrberg, F., Bauer, C. & Ranta, T., 2024-juni-18.Forskningsoutput: Konferensbidrag › Muntlig presentation › Peer review
Aktiviteter
-
Matens betydelse för vårt välmående
Forsberg, S. (Talare)
2025-mars-16Aktivitet: Föredrag eller presentation › Inbjuden talare
-
Fingermat för ökat välbefinnande
Forsberg, S. (Talare)
2024-sep.-18Aktivitet: Föredrag eller presentation › Inbjuden talare
-
Finger mat -Ett alternativ
Forsberg, S. (Talare)
2024-apr.-11Aktivitet: Föredrag eller presentation › Inbjuden talare
-
13th International Conference on Culinary Arts and Sciences
Wendin, K. (Organisatör), Lundin, Å. (Ordförande), Nyberg, M. (Organisatör), Sepp, H. (Organisatör), Olsson, V. (Organisatör), Bryngelsson, S. (Organisatör), Forsberg, S. (Organisatör), Ehn Börjesson, S.-M. (Organisatör), Höijer, K. (Organisatör) & Calvén, A. (Organisatör)
2024Aktivitet: Deltagit i eller arrangerat evenemang › Arrangerande av konferens, arbetsseminarium, ...
-
Fingerfoods -En väg till ökad matglädje, självständighet och välmående bland äldre
Forsberg, S. (Talare)
2023-apr.-20Aktivitet: Föredrag eller presentation › Presentation
Press/ Media
-
Utveckling- och utvärdering av fingerfoods för äldre personer som inte kan äta med bestick
23-04-18
1 Mediabidrag
Press/media: Press/Media › Tidning
-
Uppfattningar och attityder till fingermat bland äldre med svårigheter att äta med kniv och gaffel
23-03-23
1 Mediabidrag
Press/media: Press/Media › Tidning
-
-
Ny forskningsstudie! Fingerfood underlättar för äldre med motoriska ätsvårigheter
22-12-07
1 Mediabidrag
Press/media: Press/Media › Tidning
-
Måltider i äldreomsorgen: Vilka fördelar finns med Fingerfoods ?
22-05-25
1 Mediabidrag
Press/media: Press/Media › Tidning
Avhandling
-
Hemlevererade måltider: en utforskande studie av äldre svenskars uppfattningar och acceptans
Forsberg, S. (Författare), Rothenberg, E. (Handledare) & Nyberg, M. (Examinator), 2018-feb.-14Examensarbete: Magisterexamen
Fil -
Hemlevererade måltider II: äldres sensoriska upplevelser och nöjdhet från undersköterskornas perspektiv.
Forsberg, S. (Författare), Rothenberg, E. (Handledare) & Andersson, I. (Examinator), 2019-nov.-27Examensarbete: Masterexamen
Fil