Projekt per år
Personlig profil
Forskning
Jag är i grunden utbildad kock och gastronom. Som gastronom så brinner jag extra för forskning som berör måltider inom offentliga sektorn och inom livsmedelsindustrin. Jag är speciellt intresserad av produktutveckling och sensorik där jag får möjlighet att använda både min teoretiska och praktiska kompetens samt hantverksskicklighet.
I juni 2022 disputerade jag vid Köpenhamns universitet med avhandlingen Finger foods -a cross-disciplinary study about the development of finger foods for older adults with motoric eating difficulties. Med en magisterexamen i mat- och måltidsvetenskap och en master i hälsovetenskap har jag under min doktorandutbildning inriktat mig på äldre, geriatrik och geriatrisk nutrition. I mitt avhandlingsarbete undersökte jag attityder och uppfattningar till att äta med fingrarna bland äldre personer med motoriska ätsvårigheter samt utvecklade fingermat för att på så sätt öka självständigheten, matintaget och den sociala interaktionen.
Utöver det har jag arbetat i forskningsprojekt kring konsumenters preferenser gällande insekter, smultron, barnmat med sill som huvudråvara, processoptimering av majonnäs samt sensorisk utvärdering av lammkött och nötkött.
Just nu arbetar jag i projekten: Framtidens Goda och Hållbara vardagsmat -Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror, Aptitlig Digitalisering och Vin och kaviar.
Nationell ämneskategori
- Livsmedelsvetenskap (40103)
Fingeravtryck
- 1 Liknande profiler
Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren
-
Establish prediction methods targeting sensory for complex, high value Swedish sustainable products with the case of white wine, sparkling wine, and Black Caviar
Wendin, K., Mårtensson, L., Djerf, H., Collin, B., Johansson, M., Minaea, M., Forsberg, S., Hultman, J., Stenberg, J., Welinder, A., Åhrberg, F., Ranta, T. & Albin, R.
22-12-15 → 25-12-15
Projekt: Forskning
-
From fields to shelves, locally produced and processed fava beans for meat and dairy analogues
Thörn, P., Wendin, K., Olsson, V., Forsberg, S., Langton, M., Karkehabadi, S. & Zamaratskaia, G.
21-12-20 → 23-12-31
Projekt: Forskning
-
Aptitlig Digitalisering
Wendin, K., Forsberg, S., Bergsten, J., Rothenberg, E., Biörklund Helgesson, M., Grönwall, E., Aloom, D., Sodhro, A. H., Tolsved-Rosenqvist, I., Sennersten, C., Klingström, S., Rappe, H. & Bergh-Börgdal, E.
22-08-18 → 23-08-31
Projekt: Forskning
-
Fingerfoods – increased joy of food, independendence and well being among elderly
Wendin, K., Forsberg, S., Olsson, V., Nyberg, M., Rothenberg, E., Bredie, W., Krona, A., Blücher, A., Eker, M., Hansson, A. & Nilsson, M.
19-01-01 → 20-12-31
Projekt: Forskning
-
Insects as a Culinary and Sustainable Delicacy
Wendin, K., Olsson, V., Forsberg, S., Nyberg, M., Gerberich, J., Berg, J., Langton, M., Rask, S., Davidsson, F., Jönsson, I., Andersson, P., Josell, Å., Stuffe, S., Nilsson, U. & Cedergårdh, F.
18-01-02 → 20-01-30
Projekt: Forskning
-
Dialogtorg: Patienters prioriteringar i relation till grundläggande behov
Beck, I., Rasmussen, B., Wallin, V. & Forsberg, S., 2023-okt.-03.Forskningsoutput: Konferensbidrag › Muntlig presentation
-
Slutrapport Aptitlig Digitalisering
Forsberg, S., Wendin, K. & Bergsten, J., 2023-sep.-01Forskningsoutput: Bok/rapport › Rapport
Fil5 Nedladdningar (Pure) -
Att äta med händerna: ett sätt att bevara självständigheten när man blir äldre
Wendin, K. & Forsberg, S., 2022-juni-29, Dietisten, 2022, 2.Forskningsoutput: Bidrag till specialistpublikation › Artikel
-
Finger foods: A cross-disciplinary study about the development of finger foods for older adults with motoric eating difficulties.
Forsberg, S., 2022-juni-08, Copenhagen: University of Copenhagen. 176 s.Bidragets översatta titel :Fingermat: En tvärvetenskaplig studie om utvecklingen av fingermat för äldre personer med motoriska ätsvårigheter. Forskningsoutput: Typer av avhandlingar › Doktorsavhandling
Öppen tillgångFil143 Nedladdningar (Pure) -
Perceptions and attitudes about eating with the fingers: A study among older adults with eating difficulties, relatives and professional caregivers
Forsberg, S., Westergren, A., Wendin, K., Rothenberg, E., Bredie, W. L. P. & Nyberg, M., 2022-juni-02.Forskningsoutput: Konferensbidrag › Poster › Peer review
Fil1 Nedladdningar (Pure)
Aktiviteter
-
Att äta – hur svårt kan det vara?: Stävar vi mot samma mål(-tider)?
Albert Westergren (Talare) & Sarah Forsberg (Talare)
2023-mars-30 → 2023-mars-31Aktivitet: Föredrag eller presentation › Föreläsning/ debatt/ seminarium för allmänheten
-
Att äta - hur svårt kan det vara?: Strävar vi mot samma mål(-tider)?
Albert Westergren (Talare) & Sarah Forsberg (Talare)
2023-mars-29 → 2023-juliAktivitet: Föredrag eller presentation › Föreläsning/ debatt/ seminarium för allmänheten
-
Fingerfoods -För ökat välbefinnande bland äldre
Sarah Forsberg (Talare)
2022-dec.-01Aktivitet: Föredrag eller presentation › Inbjuden talare
-
Fingerfoods -En väg till ökad matglädje, självständighet och välmående bland äldre
Sarah Forsberg (Talare)
2022-nov.-10Aktivitet: Föredrag eller presentation › Inbjuden talare
-
Finger Foods – en väg till ökad matglädje, självständighet och välmående bland äldre
Sarah Forsberg (Talare)
2022-okt.-27Aktivitet: Föredrag eller presentation › Inbjuden talare
Press/ Media
-
Utveckling- och utvärdering av fingerfoods för äldre personer som inte kan äta med bestick
23-04-18
1 Mediabidrag
Press/media: Press/Media › Tidning
-
Uppfattningar och attityder till fingermat bland äldre med svårigheter att äta med kniv och gaffel
23-03-23
1 Mediabidrag
Press/media: Press/Media › Tidning
-
-
Ny forskningsstudie! Fingerfood underlättar för äldre med motoriska ätsvårigheter
22-12-07
1 Mediabidrag
Press/media: Press/Media › Tidning
-
Måltider i äldreomsorgen: Vilka fördelar finns med Fingerfoods ?
22-05-25
1 Mediabidrag
Press/media: Press/Media › Tidning
Avhandling
-
Hemlevererade måltider: en utforskande studie av äldre svenskars uppfattningar och acceptans
Författare: Forsberg, S., 2018-feb.-14Handledare: Rothenberg, E. (Handledare) & Nyberg, M. (Examinator)
Examensarbete: Magisterexamen
Fil -
Hemlevererade måltider II: äldres sensoriska upplevelser och nöjdhet från undersköterskornas perspektiv.
Författare: Forsberg, S., 2019-nov.-27Handledare: Rothenberg, E. (Handledare) & Andersson, I. (Examinator)
Examensarbete: Masterexamen
Fil