Foto av Sarah Forsberg
Beräknat baserat på antal publikationer som lagrats i Pure och citeringar från Scopus
20162024

Forskningsoutput per år

Personlig profil

Forskning

Jag är i grunden utbildad kock och gastronom, tog examen från Gastronomiprogrammet 2014. Under 2014 arbetade jag som produktutvecklare på Findus där jag utvecklade både multiportion, RTEM och EMV produkter. Som gastronom så brinner jag extra för forskning som berör måltider inom offentliga sektorn och inom livsmedelsindustrin. Jag är speciellt intresserad av produktutveckling och sensorik där jag får möjlighet att använda både min teoretiska och praktiska kompetens samt hantverksskicklighet.

I juni 2022 disputerade jag vid Köpenhamns universitet med avhandlingen Finger foods -a cross-disciplinary study about the development of finger foods for older adults with motoric eating difficulties. Med en magisterexamen i mat- och måltidsvetenskap och en master i hälsovetenskap har jag under min doktorandutbildning inriktat mig på äldre, geriatrik och geriatrisk nutrition. I mitt avhandlingsarbete undersökte jag attityder och uppfattningar till att äta med fingrarna bland äldre personer med motoriska ätsvårigheter samt utvecklade fingermat för att på så sätt öka självständigheten, matintaget och den sociala interaktionen.

Efter min disputation arbetade jag som postdoktor i mat och måltidsvetenskp på Högskolan Kristianstad. Följande projekt ingick i min posdoktor tjänst:

Framtidens Goda och Hållbara vardagsmat -Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror. Vi genomförde en enkätstudie kring konsumenterns gillande och använding av  plantbaserade köttanaloger. Vi genomförde också sensoriska konsumenttester med plantbaserade produkter.

Aptitlig Digitalisering. Digitalisering av Region Skånes mat och nutritionshatnerin. Kartlägging av Region Skånes hantering och journalföring (digital/analog) av mat, nutrition och vätska. Både hur det fungerar idag och hur de (dietisterna) vill arbeta i framtiden för bättre nutritonsvård. Workshops tilsammans med dietister  och politiker inom Region Skåne, forskare i mat- och måltidsvetenskap och datavetenskap på Högskolan Kristainstad. 

Vin och kaviar. Jag genomför intervjuer med kaviarexpeter och vinexperter. Vi tittar på hållberhet, viktiga sensoriska attribut och framtid kon´kurrens på kaviar och vin marknaden. Forskare studerar skånskt vin + småländsk svart kaviar | HKR.se

Tillsammans med Eliesbet Rothenberg, Albert Westergren och Jenny MacGrevvy arbetar vi nu med en översätting av verktyget MAS - Malnutrition Awareness Scale. Malnutrition Awareness Scale (MAS), ett frågeformulär där  syftet är att värdera medvetenheten bland äldre personer om undernäring. MAS har utvecklats i Holland, se bilaga. Översättningen sker enligt en väl etablerad metod (ISPOR) för översättning av skalor, och enkäter inom hälso- och sjukvård i en 10 stegsprocess. Steg 7 i processen omfattar personer 65 år och äldre  (n=50 - 100) som bor i ordinärt boende. 

Vi kan se att i förlängningen skulle MAS översatt till svenska kunna finnas tillgänglig digitalt på t ex Senior alerts och 1177s respektive webbsidor, lättåtkomligt digitalt för äldre personer och där utgöra en "väckarklocka/varningsklocka" när det gäller undernäring, vilket är ett stort problem bland personer i högre åldrar.

När det gäller undervisning så är jag engagerad i hållabarhetsfrågor. Tiilsammans med Christel Persson arbetar jag med frågor kring studenters syn på hållbarhet i det livslånga lärandet -utifrån yrkesproffesionen och tvärvetenskapliga perspektiv. Projketet inkluderar gastronomistudenter och miljöstrateger initialt men vi ömnar att inkludera förskolelärare och hem- och konsumentkunskapslärare också på sikt.

Utöver detta har jag tidigare arbetat i forskningsprojekt kring konsumenters preferenser gällande insekter, smultron, barnmat med sill som huvudråvara, processoptimering av majonnäs samt sensorisk utvärdering av lammkött och nötkött.

Expertis relaterad till FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG:er)

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 globala mål för en hållbar utveckling (SDG:er), för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera framgång för alla. Denna personens arbete bidrar till följande SDG(:er):

  • SDG 2 – Ingen hunger

Nationell ämneskategori

  • Livsmedelsvetenskap (40103)

Fingeravtryck

Fördjupa i forskningsämnen där Sarah Forsberg är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler

Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren

Aktuellt externt samarbete. Visa detaljer genom att klicka på punkterna eller