Personlig profil

Forskning


Att resa runt i den globala södern har blivit en av de nya formerna av migrationsrörlighet från nord-syd. Denna sociala rörelse kan ses som en del av förhållandet mellan migration och livstilsturism samt en viktig del av ett sökande efter ett bättre liv och en alternativ livsstil som innebär en ständig rörelse från en geografisk plats till en annan. Min aktuella forskning handlar om unga vuxna i detta sociala sammanhang, 'nutidens nomader', att resa och vistas utomlands har blivit deras livsprojekt. En fallstudie har gjorts om unga vuxna som berättar om orsakerna för dem varför och vad att bo "på andra platser, långt borta" betyder för dem. De berättar om transnationella upplevelser och om sitt liv, på platser där de har valt att bo under längre tidsperioder.

Frågor som studeras i projektet är: Hur upplever dessa ungdomar sin vardag, vilken typ av individuella val de gör, vad det sociala och kulturella livet och relationerna betyder för dem, samt varför de väljer att resa och hålla sig borta. Berättelserna visar några aspekter av vad som kan kallas ett neonomadiskt sätt att leva (D’Andrea 2007), att leva i ’ett exklusivt paradoxalt paradis’ som påverkar och formar deras vardag. Berättelserna beskriver en transnationell livsstil inklusive tankar om levnadsvillkor, sociala relationer, perspektiv på familjelivet, såväl som ambivalensen i vardag, i deras gränsöverskridande praktiker.

Min tidigare forskning har bland annat fokuserat frågor gällande andinsk/boliviansk musikrörelse och folkmusikers roll i den, unga kvinnors musik, transnationella ungdomar, virtuella rum kvalitativa metoder och virtuell etnografi samt vad neonomadisk livsstil kan innebära. 

Undervisning

Undervisar i sociologisk teori och metod, ungdomsfrågor, migration och genusperspektiv. Handleder och examinerar uppsatser och vetenskapliga arbeten på olika nivåer.

Expertis relaterad till FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG:er)

2015 godkände FN:s medlemsstater 17 globala mål för en hållbar utveckling (SDG:er), för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera framgång för alla. Denna personens arbete bidrar till följande SDG(:er):

  • SDG 4 – God utbildning
  • SDG 5 – Jämställdhet

Nationell ämneskategori

  • Sociologi (50401)
  • Samhällsvetenskap (5)

Fingeravtryck

Fördjupa i forskningsämnen där Sari Pekkola är aktiv. Dessa ämnesetiketter kommer från personens arbeten. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.
  • 1 Liknande profiler