Projekt per år
Personlig profil
Forskning
Forskning
Med en bakgrund som livsmedelsagronom och undervisning inom mikrobiologi berör min nuvarande forskning livsmedelssäkerhet och tillämpad mikrobiologi med fokus på mikroorganismernas betydelse för produktkvalitet och smak. Inom livsmedelsäkerhet har forskningen hittills fokuserat på unga människors attityder och beteende utifrån kunskap och bakgrund. Inom den tillämpade mikrobiologi undersöks betydelsen av jäststammar för fermenteringsprocess och sensoriska attribut. Vidare engagerar jag mig i studenters läs- och skrivutveckling.
Min tidigare forskning låg inom området hälsorelaterad miljömikrobiologi och undersökte spridning av tarmbakterier och resistenta tarmbakterier till djur och natur från avloppsreningsverk.
Avhandling
Medicine dr. klinisk bakteriologi, doktorsavhandling från 2020. Perspectives on urban wastewater as a source of microbial pollution behandlar hur kommunala avlopp kan bidra till spridning av tarmbakterier och resistenta bakterier till sjöar och hav.
Mikrobiologiskt forskningsföretag
Sedan 2017 driver jag tillsammans med en kollega ett mikrobiologiskt forskningsföretag som inriktar sig på att ta fram nya jäststammar till fermenteringsindustrin.
Har även varit involverad i projekt kring enskild avloppsrening.
Doktorsavhandling
Medicine dr. klinisk bakteriologi, doktorsavhandling från 2020. Perspectives on urban wastewater as a source of microbial pollution behandlar hur kommunala avlopp kan bidra till spridning av tarmbakterier och resistenta bakterier till sjöar och hav.
Mikrobiologiskt forskningsföretag
Sedan 2017 driver jag tillsammans med en kollega ett mikrobiologiskt forskningsföretag som för tillfället inriktar sig på att ta fram nya jäststammar till fermenteringsindustrin.
Jag har även varit involverad i projekt kring enskild avloppsrening.
Samverkan
Styrelsemedlem i Nationellt nätverk för utbildning inom livsmedelsmikrobiologi (NLM).
Undervisning
Jag har undervisat i mikrobiologi på högskolan för en mängd olika utbildningsprogram och kurser. Fokus är undervisning inom livsmedelsmikrobiologi och vatten men även klinisk mikrobiologi, mikrobiell ekologi, tillämpad mikrobiologi inom livsmedel och avloppsbehandling.
Expertis relaterad till FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG:er)
2015 godkände FN:s medlemsstater 17 globala mål för en hållbar utveckling (SDG:er), för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera framgång för alla. Denna personens arbete bidrar till följande SDG(:er):
Utbildning / akademisk kvalifikation
Doktorsexamen
Tilldelningsdatum: 2020-feb.-07
Gymnasielärarprogrammet inriktning naturbruk
Tilldelningsdatum: 1996-sep.-25
Agronomexamen inriktning livsmedel, Swedish University of Agricultural Sciences
Tilldelningsdatum: 1991-nov.-07
Nationell ämneskategori
- Naturvetenskap (1)
Fingeravtryck
- 1 Liknande profiler
Samarbeten och ledande forskningsområden under de senaste fem åren
Projekt
- 1 Slutfört
-
Kollegial utveckling av studenters språk- och skrivutveckling (år 1)
Ehn Börjesson, S., Nyberg, M., Blomgren, J. & Landgren, J.
22-08-18 → 23-06-16
Projekt: Högskolepedagogiska utvecklingsprojekt
Fil
-
Arbetslivsanknuten examination för att stärka studenternas First Year Experience – tre exempel
Ehn Börjesson, S-M., Källström, L., Olsson, V. & Åhlander, A., 2022-okt.-05, Högskolepedagogisk debatt, 2022, 2, s. 7-21 15 s.Forskningsoutput: Bidrag till specialistpublikation › Artikel
Öppen tillgångFil11 Nedladdningar (Pure) -
A Structural Equation Model Demonstrating the Relationship between Food Safety Background, Knowledge, Attitudes and Behaviour among Swedish Students
Marklinder, I., Eskhult, G., Ahlgren, R., Blücher, A., Börjesson, S. M. E., Moazzami, M., Schelin, J. & Danielsson-Tham, M. L., 2022-maj-28, I: Foods. 11, 11, s. 1-12 1595.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Peer review
Öppen tillgångFil2 Citeringar (Scopus)12 Nedladdningar (Pure) -
Circular gastronomy: exploring a new compound concept at the interface between food, meals and sustainability
Nyberg, M., Ehn Börjesson, S-M., Höijer, K., Olsson, V., Rothenberg, E. & Wendin, K., 2022-okt.-14, I: International Journal of Gastronomy and Food Science. 30, s. 1-8 8 s., 100610.Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel › Peer review
Öppen tillgångFil23 Nedladdningar (Pure) -
Circular gastronomy: A new concept in connecting food, eating and sustainability?
Nyberg, M., Ehn Börjesson, S-M., Höijer, K., Olsson, V., Rothenberg, E. & Wendin, K., 2022-juni.Forskningsoutput: Konferensbidrag › Sammanfattning (abstract) › Peer review
Öppen tillgångFil1 Nedladdningar (Pure) -
Circular gastronomy: A new concept in connecting food, eating and sustainability?
Nyberg, M., Ehn Börjesson, S-M., Höijer, K., Olsson, V., Rothenberg, E. & Wendin, K., 2022-juni.Forskningsoutput: Konferensbidrag › Poster › Peer review
Öppen tillgångFil
Aktiviteter
- 1 Arrangerat konferens
-
Risker och utmaningar inom livsmedelssäkerhet
Stina-Mina Ehn Börjesson (Organisatör), Jenny Schelin (Organisatör), Ingela Marklinder (Organisatör), Madeleine Moazzami (Organisatör), Su-Lin Hedén (Organisatör), Anna Blücher (Organisatör), Marie-Louise Danielsson-Tham (Organisatör) & Roger Ahlgren (Organisatör)
2022-apr.-22Aktivitet: Deltagit i eller arrangerat evenemang › Arrangerat konferens
Fil