Forskningsoutput per år
Forskningsoutput per år
Fil Dr
Forskningsoutput per år
Jag är professor i svenska med didaktisk inriktning, samt docent i allmän språkvetenskap. Jag är även forskningsledare för forskningsmiljön LiLL (Learning in Language and Literature) vid Högskolan Kristianstad, samt ämnesföreträdare för svenska.
Min forskning fokuserar på språkutveckling under hela livet, och är särskilt inriktad mot språkproduktion och kognitiva aspekter av skrivande. Frågor som är centrala för min forskning är exempelvis: Hur blir en text till? Skiljer sig detta mellan skribenter i olika åldrar, och med olika erfarenhet? Och finns det likheter och skillnader mellan att skriva och tala? Under åren har jag varit involverad i många forskningsprojekt som har undersökt dessa frågor, och jag har intresserad mig mycket för metodutveckling, bland annat för att undersöka skrivande, t.ex. med hjälp av tangentloggningsprogrammet ScriptLog, som även kombinerats med ögonrörelsemätning. Ett annat intresse är forskningsinfrastruktur, som jag varit involverad i på olika sätt, bl.a. som biträdande föreståndare vid Lunds universitets Humanistlaboratorium 2018–2021.
Pågående forskningsprojekt inkluderar det MAW-finansierade projektet ”Based on a true story?” (vid Lunds universitet, 2020–2025), som undersöker hur kunskap om språkproduktionsprocesser i tal och skrift kan användas för att skilja mellan påhittade och självupplevda berättelser, samt det nya VR-finansierade projektet "Kommer skrivandet någonsin att bli detsamma? Om AI, skrivprocesser och skriftpraktiker i högstadiet", tillsammans med Eva Lindgren (huvudsökande, Umeå universitet), Åsa Wengelin (Göteborgs universitet) och Carina Hermansson (Borås Universitet).
Min forskning sätter språkproduktion, språkutveckling och skrivande i centrum och karaktäriseras av tvärvetenskapligt samarbete och metodologiskt intresse.
Några aktuella forskningspublikationer inkluderar en artikel som diskuterar och exemplifierar hur man kan mäta kognitiv ansträngning i skriftspråksproduktion respektive talspråksproduktion, en artikel som undersöker hur språklig bakgrund påverkar skrivprocesserna hos döva barn och barn med hörselnedsättning, ett metodologiskt bokkapitel som beskriver hur tangentloggning/keystroke logging kan användas för att undersöka andraspråksskrivande, ytterligare ett metodologiskt bokkapitel som beskriver hur tangentloggning kan kombineras med ögonrörelsemätning för att undersöka skrivprocesser, och ett metodologiskt översiktskapitel av hur skrivande kan undersökas med tangentloggning.
Forskarhandledning
Jag handleder flera doktorandprojekt:
Kajsa Gullberg (vid Lunds universitet) med avhandlingsprojektet ”Spoken and written processes in invented and experienced narratives”.
Mojtaba Sayyad Mahernia (vid Lunds universitet) med avhandlingsprojektet ” Functional Analysis of Meaning Generation During Writing”.
Håkan Johansson (vid Högskolan Kristianstad) med ett avhandlingsprojektet som behandlar språkliga praktiker inom yrkesutbildning och arbetsliv.
Lisa Hector (vid Högskolan Kristianstad) med ett avhandlingsprojekt som handlar om skrivutveckling under mellanstadiet ur ett kognitivt perspektiv.
Kristina Lundgren (vid Högskolan Kristianstad) med ett avhandlingsprojekt som preliminärt handlar om tidig läs- och skrivutveckling.
Tidigare handledning omfattar:
Moa Gärdenfors (Stockholms universitet) med avhandlingen “Writing in deaf and hard-of-hearing children. A bimodal bilingual perspective on their written products and writing processes” (disputation jan 2024).
Emily Grenner (Lunds universitet) med avhandlingen “Observational learning for narrative writing in elementary school. Text quality and self-efficacy in students with normal hearing and students with hearing loss” (disputation sep 2020).
Nele Põldvere (Lunds universitet) med avhandlingen ”What’s in a Dialogue? : On the dynamics of meaning-making in English Conversation” (disputation sep 2019)
Jag har skrivit texter om kognitiva aspekter skrivprocesser för Skolverkets Läslyft, och arbetat med lärarhandledning inom Läslyftet. Jag har även arbetat med språkstödjande verksamhet inom förskolan, en forskningscirkel om läsning och skrivning för verksamma lärande, samt bedrivit interventionsforskning i klassrum. Jag har stor erfarenhet av populärvetenskapliga föreläsningar av olika slag och för olika grupper – skolelever, lärare, speciallärare, logopeder och andra professioner.
I min forskning har jag många tvärdisciplinära samarbeten, t ex med forskare från kognitionsvetenskap, psykologi, fonetik, logopedi och litteraturvetenskap.
Under flera år (2018–2021) var jag biträdande föreståndare för Lunds universitets Humanistlaboratorium (www.humlab.lu.se), och hade där ansvar för den utåtriktade verksamheten. I den rollen träffade jag forskare från alla fakulteter, från lärosäten i Sverige och internationellt, och hade också mycket kontakter med organisationer och personer i det omgivande samhället.
Övriga uppdrag och meriter omfattar:
2022– Medlem av handledarkollegiet vid Fakulteten för lärarutbildning, Högskolan Kristianstad.
2022– Medlem av styrgruppen för för Forskningsplattformen Lärande I Samverkan, Högskolan Kristianstad
2022–2024 Medlem av ASLA:s styrelse (Association suédoise de linguistique appliquée)
2021– Medlem av styrgruppen för forskningsplattformen LAMiNATE (Language Acquisition, Multilingualism and Teaching) vid Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet
2020– Medlem av Folklivsarkivets referensgrupp, Lunds universitet
2021 Medlem av Lunds universitets universitetsgemensamma Forskningsnämnd Arbetsgrupp för Infrastruktur (AGFI)
2020–2021 Representant för Lunds universitet i styrgruppen för den nationella infrastrukturen Nationella Språkbanken
2020–2021 Ansvarig för forskning och forskarutbildning för ämnet allmän språkvetenskap, Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet
2020–2021 Medlem av Sektionsstyrelsen för Sektion 1, Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet
2018–2021 Biträdande föreståndare vid Lunds universitets Humanistlaboratorium
2017–2021 Medlem av handledarkollegiet i allmän språkvetenskap, Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet
2019 Medlem av Humanistiska och teologiska fakulteternas arbetsgrupp för att ta fram underlag för riktlinjer kring forskningsdatalagring vid HT-fakulteterna på Lunds universitet
2017–2018 Medlem av arbetsgrupp under Humanistiska och teologiska fakulteternas Etiska råd, med uppdrag att formulera ett förslag på arbetsformer för etikprövning av studentarbeten
Jag undervisar, handleder och examinerar på kurser inom grundlärarprogrammet, ämneslärarprogrammet, förskollärarprogrammet, masterprogrammet och inom forskarutbildning. Min undervisning anknyter ofta till språkinlärning, skriv- tal- och språkutveckling, textanalys, och forskningsmetod och -teori.
2015 godkände FN:s medlemsstater 17 globala mål för en hållbar utveckling (SDG:er), för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera framgång för alla. Denna personens arbete bidrar till följande SDG(:er):
Fil. Dr., Developmental aspects of text production in Writing and Speech. , Lund University
Tilldelningsdatum: 2010-aug.-18
Forskare och docent i allmän språkvetenskap, Språk- och litteraturcentrum
2022-juli-01 → 2024-juni-30
Docent och lektor i allmän språkvetenskap, Språk- och litteraturcentrum
2016-aug.-01 → 2022-juni-30
Forskningsoutput: Konferensbidrag › Muntlig presentation › Peer review
Forskningsoutput: Konferensbidrag › Muntlig presentation › Peer review
Forskningsoutput: Konferensbidrag › Muntlig presentation
Forskningsoutput: Konferensbidrag › Sammanfattning (abstract) › Peer review
Forskningsoutput: Konferensbidrag › Muntlig presentation › Peer review
Lindgren, E. (Talare), Hermansson, C. (Talare), Johansson, V. (Talare) & Wengelin, Å. (Talare)
Aktivitet: Föredrag eller presentation › Föreläsning/ debatt/ seminarium för allmänheten
Gullberg, K. (Talare), Johansson, V. (Talare) & Johansson, R. (Talare)
Aktivitet: Föredrag eller presentation › Presentation
Johansson, V. (Opponent)
Aktivitet: Examination och handledning › Opponent
Lindgren, E. (Talare), Hermansson, C. (Talare), Johansson, V. (Talare) & Wengelin, Å. (Talare)
Aktivitet: Föredrag eller presentation › Presentation
Johansson, V. (Opponent)
Aktivitet: Examination och handledning › Betygsnämnd