Blue fields for a green future -seaweed as a source of sustainable foods

  • Wendin, Karin (Forskare)
  • Undeland, Ingrid (Projektledare)
  • Johansson, Simon (Forskare)
  • Kuhlin, Martin (Forskare)
  • Lopez-Sanchez, Patricia (Forskare)
  • Pavia, Henrik (Forskare)
  • Toth, Gunilla (Forskare)
  • Jönsson, Madeleine (Forskare)

Projektinformation

Beskrivning

I det här projektet undersöker vi om en av havets grönsaker, tång, skulle kunna användas som en ny ekologiskt odlad proteingröda i Sverige. Vi har valt arten havssallat (”Ulva”) som innehåller viktiga ämnen som ofta saknas i en vegansk diet. Odling av havssallat konkurrerar inte om åkermark och kräver inte gödsel, bekämpningsmedel eller bevattning. Tvärtom är havssallat en miljökämpe som är bra på att ta upp näring och kan rena näringsrika vatten. För att dra full nytta av dessa fördelar, och även maxa tångens proteininnehåll, kombinerar BlueGreen havs- och tankbaserad odling av havssallat i ett cirkulärt odlingssystem. I tankarna kommer vi tillsätta näringsrikt utloppsvatten från fiskindustrin, som havssallaten kan använda för att bygga protein. Samtidigt tillvaratas näring från fiskråvarorna som annars skulle gå förlorad. Men, eftersom tång är en känslig råvara är det också viktigt att den stabiliseras direkt efter skörd. Vi kommer undersöka effekterna av olika konserveringsmetoder -en kort förvällning följt av ugnstorkning, saltning/marinering, jäsning eller frysning- på tångens näringsinnehåll, konsistens, färg, smak och lukt. Då tång är lite svårsmält undersöker vi också om de valda metoderna kan luckra upp tångens strukturer, och härigenom öka tångproteinets nedbrytbarhet i mage och tarm. Vår vision är att goda och näringsriktiga tångprodukter om några år kan serveras såväl som skolluncher och på våra middagsbord under svenskt sigill.
Kort titelBlueGreen
StatusPågående
Gällande start-/slutdatum21-12-0125-11-30

Nyckelord

  • Seaweed cultivation
  • preservation
  • processing
  • protein