Projektinformation

Kort sammanfattning

Nuvarande matsystem hotar miljön, särskilt i Östersjön där näringsläckage från jordbruket lett till övergödning, syrebrist och minskad biologisk mångfald. I denna utmanande miljö öppnar alger upp för en hållbar och innovativ lösning. Detta projekt ska öka förståelsen för algernas värdekedja, främja hållbara och hälsosamma livsmedelsmetoder, genom att minska näringsbelastningen, återställa marina ekosystem och tillhandahålla näringsrika livsmedel.

Projektet sammanställer aktuell och kompletterande forskning om alger som livsmedelsresurs på svenska marknader. Här skapas synergier mellan intressenter, genom att kartlägga utmaningar och möjligheter, som ska
underlätta ökat samarbete genom etablering av testbäddar för utveckling av processer, produkter och kommunikationsstrategier. Detta kommer stärka branschens innovationskraft och kommersiella potential. Testbäddarna implementeras genom pilotprojekt, där olika intressenter samarbetar för att utveckla produkter, kommunikation och praktiska verktyg. Projektresultaten kommer att spridas genom effektiva aktiviteter för att öka intressenters och allmänhetens medvetenhet och engagemang.

Slutligen, projektet syftar till att öka förståelsen för kritiska steg i algers värdekedja i den underutnyttjade Östersjöregionen. Den transformativa strategin kommer att generera ny kunskap, metoder och prototyper, vilket
bidrar till blå tillväxt, näringsrika livsmedel, vetenskaplig excellens och lösningar för viktiga samhällsutmaningar.
StatusEj startat
Gällande start-/slutdatum26-01-0127-12-31

Nyckelord

  • Innovative seaweed-based foods
  • Healthy and sustainable food practices
  • Blue growth through stakeholder engagement

Fingeravtryck

Utforska forskningsämnen som berörs av detta projekt. Dessa etiketter genereras baserat på underliggande ansökningar/anslag. Tillsammans bildar de ett unikt fingeravtryck.