Relationen mellan idrott, fysisk aktivitet och hälsa präglas av komplexitet. På grund av rådande tävlingslogik och professionalisering uppnår svensk idrottsverksamhet generellt och idrottsutbildning i skolan specifikt inte sin fulla potential som resurs för ungdomars fysiska aktivitet, idrottsliga utveckling, hälsa och folkhälsa. Projektet har sitt ursprung i ett pilotprojekt i samverkan med Osby Kommun och Ekbackeskolan där en tydlig lärande- och hälsofokuserande idrottsutbildning bedrevs med stöd av personcentrering.
Detta projekt utforskar den komplexa relationen mellan idrott, fysisk aktivitet och hälsa.
Det finns en rådande tävlingslogik och professionalisering som gör att svensk idrottsverksamhet generellt, och idrottsutbildning i skolan specifikt, inte uppnår sin fulla potential som resurs för ungdomars fysiska aktivitet, idrottsliga utveckling och hälsa. Detta projekt har som målsättning att utveckla kunskap för hälsofrämjande verksamhet inom gymnasieskolan.
Projektets övergripande syfte är att undersöka hur personcentrering som innovativt ramverk kan bidra till att förstå lärande, empowerment och hälsa bland gymnasielever i allmänhet och idrottselever i synnerhet. Studierna ska med både kvalitativ och kvantitativ forskningsdesign bidra med kunskap om hur idrottsprofilerad utbildning kan ses ur nya perspektiv för hälsosammare miljöer för unga aktiva.
Data samlas in i samarbete med gymnasieskolor i Skåne, Blekinge, Småland och Halland.