Sammanfattning
Underlaget beskriver det vetenskapliga stödet för behov av energi och näringsämnen av särskild
vikt för sköra/sjuka äldre. Framför allt gäller detta protein och vitamin D samt fördelningen av de
energigivande näringsämnena. Även vätskebehov och vätskebalans samt måltidsordningen under
dygnet behandlas. Vidare beskrivs det vetenskapliga underlaget och indikationer för olika typer
av nutritionsterapi.
De flesta äldre är friska och har goda matvanor, men med stigande ålder minskar kroppens
marginaler och allt fler riskerar att utveckla sjukdom och funktionsnedsättning. I gruppen
sköra/sjuka äldre är därför mat- och näringsproblem vanliga. Många riskerar att utveckla
undernäring som en följd av sviktande aptit i kombination med inflammationsdriven
muskelnedbrytning, samt fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar som försvårar förmågan
att äta och täcka energi- och näringsbehoven.
Det vetenskapliga underlaget för särskilda näringsbehov hos sköra äldre varierar i kvalitet, vilket
innebär att en del av rådande rekommendationer vilar på mer stabil grund än andra. Det beror dels
på att området inte är tillräckligt väl studerat. Men också på metodproblem vid studier av
sköra/sjuka äldre. Uttalade fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar i kombination med kort
överlevnad bland många innebär betydande bortfall och korta uppföljningstider, vilket i sin tur
medför svårigheter att se resultat och dra slutsatser beträffande effekter av insatt intervention.
vikt för sköra/sjuka äldre. Framför allt gäller detta protein och vitamin D samt fördelningen av de
energigivande näringsämnena. Även vätskebehov och vätskebalans samt måltidsordningen under
dygnet behandlas. Vidare beskrivs det vetenskapliga underlaget och indikationer för olika typer
av nutritionsterapi.
De flesta äldre är friska och har goda matvanor, men med stigande ålder minskar kroppens
marginaler och allt fler riskerar att utveckla sjukdom och funktionsnedsättning. I gruppen
sköra/sjuka äldre är därför mat- och näringsproblem vanliga. Många riskerar att utveckla
undernäring som en följd av sviktande aptit i kombination med inflammationsdriven
muskelnedbrytning, samt fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar som försvårar förmågan
att äta och täcka energi- och näringsbehoven.
Det vetenskapliga underlaget för särskilda näringsbehov hos sköra äldre varierar i kvalitet, vilket
innebär att en del av rådande rekommendationer vilar på mer stabil grund än andra. Det beror dels
på att området inte är tillräckligt väl studerat. Men också på metodproblem vid studier av
sköra/sjuka äldre. Uttalade fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar i kombination med kort
överlevnad bland många innebär betydande bortfall och korta uppföljningstider, vilket i sin tur
medför svårigheter att se resultat och dra slutsatser beträffande effekter av insatt intervention.
Originalspråk | Svenska |
---|---|
Utgivningsort | Uppsala |
Förlag | Livsmedelsverket |
Antal sidor | 36 |
Volym | Rapport 37 |
Status | Publicerad - 2017 |
Nyckelord
- Nutrition
- Older adults
- Malnutrition