Sammanfattning
Olika synsätt präglar den svenska njursjukvården vad gäller det nutritionella omhändertagandet av patienter med njursvikt utan dialys. En majoritet av Sveriges njurmedicinska kliniker använder proteinreducerad kost vid njursviktsbehandling före dialys. Den lägsta proteinnivån vid proteinreducerad kost (0,3 g/kg kroppsvikt/dag) är inte längre i bruk. Den proteinreducerade kosten har »moderniserats« under de senaste 10 åren. Ordination av fasta proteinnivåer har minskat, medan individuellt beräknade proteinnivåer har ökat, vilket överensstämmer med riktlinjerna från Svensk njurmedicinsk förening. Njursvikt leder ofta till malnutrition. Oberoende av synen på proteinreducerad kost bör njursviktspatienter erbjudas kontakt med legitimerad dietist för optimering av näringsintaget i syfte att förebygga malnutrition.
Originalspråk | Svenska |
---|---|
Sidor (från-till) | 2089-2093 |
Antal sidor | 4 |
Tidskrift | Läkartidningen |
Volym | 105 |
Nummer | 30-31 |
Status | Publicerad - 2008 |
Externt publicerad | Ja |
Nationell ämneskategori
- Näringslära (30304)
- Omvårdnad (30305)