En fungerande måltid – innovation mot undernäring: slutrapport - utmaningsdriven innovation steg 1, initiering, hösten 2016

Petra Sommarlund, Karin Wendin, Albin Andersson, Niclas Petersson, Catharina Borgenstierna, Hanna Westerlund, Katarina Ruben, Mats Nygren, Viktoria Olsson

Forskningsoutput: Bok/rapportRapport

50 Nedladdningar (Pure)

Sammanfattning

Det övergripande syftet med projektet "En fungerande måltid - innovation mot undernäring" är att förebygga undernäring bland äldre genom ett holistiskt grepp av måltidssituationen. Fokus är att utveckla en mätmetod för att identifiera risker för fel- och undernäring på verksamhets- samt individnivå, samt att rekommendera åtgärder som minimerar riskerna. Visionen är ett samhälle där måltidssituationens alla beståndsdelar är så välfungerande att undernäring inte längre är ett problem inom omsorg och sjukvård. Runt detta har byggts tjänster och produkter som skapat tillväxt i Sverige. Det finns en stor potential för detta.

I initieringsprojektet har fokus legat på måltidssituationen på äldreboenden (särskilt boende). Projektet har arbetat tillsammans med två demensboenden samt genomfört två tvärfunktionella workshops, för att skapa förståelse för måltidssituationen, vilka problem som finns, hur de skulle kunna mätas och åtgärdas samt vilka aktiviteter som sker på boendet i relation till måltidssituationen.

Risken för undernäring är allra högst bland äldre som bor i ordinärt boende, dvs hemma i sin egen bostad med eller utan hemtjänst. Därmed ämnar projektet i steg 2 inkludera denna boendeform parallellt med särskilt boende och utveckla stöd både för den äldre själv, hens anhöriga samt hemtjänstpersonal och omsorgspersonal på boendet. Den rekommenderade lösningen är ett digitalt verktyg för äldre, anhöriga och personal att logga och följa verksamhetens kvalitet i måltidssituation samt individens näringsstatus och som också ger åtgärder för ökad kvalitet och förbättrad näringsstatus.

Projektet har letts från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, enheten Mätteknik, och haft deltagare från Bestic AB, Högskolan Kristianstad, SP Food and BioScience, SP Service Labs samt två stycken boenden i privat drift; Soltorp från Förenade Care och Ribbingsbacke från Temabo. Både Soltorp och Ribbingsbacke har 32 demensplatser. Soltorp har utöver detta en korttidsavdelning med 9 platser och Ribbingsbacke har en somatisk avdelning med 16 platser. För att driva projektet framåt planeras inkludering av hemtjänstverksamhet, kommunal omsorg, tillagningskök samt tillverkare av lösningar för hur måltidssituationen kan förbättras inklusive personalutbildning. Synergieffekter med nätverket Måltid Sverige som verkar för den offentliga måltiden förväntas i att spridas kunskap i samhället om måltidens viktiga roll i relation till vår hälsostatus.

OriginalspråkSvenska
FörlagVinnova
StatusPublicerad - 2016

Nationell ämneskategori

  • Medicin och hälsovetenskap (3)

Citera det här