Epidemiologi för hälsovetare: en introduktion

Ingemar Andersson

    Forskningsoutput: Bok/rapportBok

    Sammanfattning

    Den andra upplagan av Epidemiologi för hälsovetare har aktualiserats och uppdaterats i alla delar. Flera nya delar som relaterar till utvecklingen inom epidemiologin har också tillkommit.

    Boken ger en grundläggande beskrivning av arbetssätt, teorier och metoder inom epidemiologin. Med utgångspunkt i rubrikerna Beskriva, Analysera och Åtgärda förklaras begrepp och analysmetoder, olika typer av studier samt hur epidemiologin kan användas i hälsofrämjande syfte. Statistiska metoder, felkällor samt etiska frågeställningar relaterade till området behandlas och exempel ges på praktiska tillämpningar inom flera områden. Nytt i den här upplagan är bl.a. avsnitt om kvalitetsregister, epigenetik, livsförloppsepidemiologi samt evidensbaserad medicin liksom ett kapitel om socialepidemiologi. Författaren introducerar läsaren i ämnet epidemiologi på ett enkelt och tydligt sätt, bland annat med hjälp av konkreta exempel på arbetssätt och analysmöjligheter. Bokkapitlen avslutas i den nya upplagan med ett ökat antal studieuppgifter med tillhörande facit.

    Epidemiologi för hälsovetare vänder sig i första hand till universitets- och högskolestuderande inom vård- och folkhälsoområdet, det vill säga till blivande folkhälsovetare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, farmaceuter, socialarbetare och arbetsterapeuter, men även som introduktion under läkarutbildningen och till yrkesverksamma inom dessa områden.

    OriginalspråkSvenska
    UtgivningsortLund
    FörlagStudentlitteratur AB
    Utgåva2
    ISBN (tryckt)9789144105109
    StatusPublicerad - 2016

    Nationell ämneskategori

    • Folkhälsovetenskap, global hälsa och socialmedicin (30311)
    • Epidemiologi (30116)

    Nyckelord

    • biostatistik
    • epidemiologi
    • folkhälsa
    • prevention

    Citera det här