Fingerfoods, goda maträtter för att återfinna matglädjen: Enkla recept för större och mindre rätter

Borodacz Lucie, Emeline Chambard

Forskningsoutput: Övriga bidrag

Sammanfattning

Är du redo att äta med händerna? Traditionellt kräver våra normer och bordsskick att vi använder bestick när vi äter. Och även om traditionen luckrats upp en del, så är det fortfarande inte helt vedertaget att äta med händerna. Att tvingas äta med bestick är inte helt enkelt för alla och kan man inte äta enligt gällande normer är det lätt att känna sig socialt utestängd. Med en ökande andel äldre tar de äldre generationerna en allt större plats, i Sverige och i resten av världen. Det är dags att se till att de som behöver äta på alternativa sätt också får göra det och få i sig den mat och näring som behövs, och att det är socialt accepterat. De allra flesta äldre kan använda bestick, men inte alla. Faktum är att vissa människor har fysiska svårigheter att hantera bestick, vilket oftast beror på motoriska problem och bristande muskelkontroll. Att inte kunna göra som andra kan kännas svårt för dem som inte kan äta med bestick, utan måste använda händerna. Det kan leda till att man drar sig undan och riskerar att hamna utanför sociala sammanhang som handlar om mat. För att ändra på detta vill vi dra ett strå till stacken genom att utveckla maträtter och mellanmål som är enkla att äta med händerna, och som inte är kladdiga eller smutsar ned. Därför pågår nu ett projekt som handlar om fingerfood och denna receptbroschyr är en del av det. Recepten är anpassade till att kunna ätas med händerna och har dessutom gjorts extra näringsrika. Framförallt är de proteinrika, vilket är viktigt för alla äldre personer.

OriginalspråkSvenska
FörlagHögskolan Kristianstad
UtgivningsortKristianstad
ISBN (tryckt)978-91-87973-63-5
StatusPublicerad - 2021
Externt publiceradJa

Publikationsserier

NamnKristianstad University Press

Nationell ämneskategori

  • Livsmedelsvetenskap (40103)

Nyckelord

  • fingerfoods
  • recept

Citera det här