@misc{c8a638dc5998491ea933e34b0663d4a5,
title = "Fingerfoods, goda matr{\"a}tter f{\"o}r att {\aa}terfinna matgl{\"a}djen: Enkla recept f{\"o}r st{\"o}rre och mindre r{\"a}tter",
abstract = "{\"A}r du redo att {\"a}ta med h{\"a}nderna? Traditionellt kr{\"a}ver v{\aa}ra normer och bordsskick att vi anv{\"a}nder bestick n{\"a}r vi {\"a}ter. Och {\"a}ven om traditionen luckrats upp en del, s{\aa} {\"a}r det fortfarande inte helt vedertaget att {\"a}ta med h{\"a}nderna. Att tvingas {\"a}ta med bestick {\"a}r inte helt enkelt f{\"o}r alla och kan man inte {\"a}ta enligt g{\"a}llande normer {\"a}r det l{\"a}tt att k{\"a}nna sig socialt utest{\"a}ngd. Med en {\"o}kande andel {\"a}ldre tar de {\"a}ldre generationerna en allt st{\"o}rre plats, i Sverige och i resten av v{\"a}rlden. Det {\"a}r dags att se till att de som beh{\"o}ver {\"a}ta p{\aa} alternativa s{\"a}tt ocks{\aa} f{\aa}r g{\"o}ra det och f{\aa} i sig den mat och n{\"a}ring som beh{\"o}vs, och att det {\"a}r socialt accepterat. De allra flesta {\"a}ldre kan anv{\"a}nda bestick, men inte alla. Faktum {\"a}r att vissa m{\"a}nniskor har fysiska sv{\aa}righeter att hantera bestick, vilket oftast beror p{\aa} motoriska problem och bristande muskelkontroll. Att inte kunna g{\"o}ra som andra kan k{\"a}nnas sv{\aa}rt f{\"o}r dem som inte kan {\"a}ta med bestick, utan m{\aa}ste anv{\"a}nda h{\"a}nderna. Det kan leda till att man drar sig undan och riskerar att hamna utanf{\"o}r sociala sammanhang som handlar om mat. F{\"o}r att {\"a}ndra p{\aa} detta vill vi dra ett str{\aa} till stacken genom att utveckla matr{\"a}tter och mellanm{\aa}l som {\"a}r enkla att {\"a}ta med h{\"a}nderna, och som inte {\"a}r kladdiga eller smutsar ned. D{\"a}rf{\"o}r p{\aa}g{\aa}r nu ett projekt som handlar om fingerfood och denna receptbroschyr {\"a}r en del av det. Recepten {\"a}r anpassade till att kunna {\"a}tas med h{\"a}nderna och har dessutom gjorts extra n{\"a}ringsrika. Framf{\"o}rallt {\"a}r de proteinrika, vilket {\"a}r viktigt f{\"o}r alla {\"a}ldre personer.",
keywords = "fingerfoods, recept",
author = "Borodacz Lucie and Emeline Chambard",
note = "Related to: Fingerfoods – en v{\"a}g till {\"o}kad matgl{\"a}dje, {\"o}kad sj{\"a}lvst{\"a}ndighet och {\"o}kat v{\"a}lm{\aa}ende bland {\"a}ldre",
year = "2021",
language = "Svenska",
isbn = "978-91-87973-63-5",
series = "Kristianstad University Press",
publisher = "H{\"o}gskolan Kristianstad",
type = "Other",
}