Klimat, strandförskjutning och landskapsutveckling i Vesanområdet under 11 700 år

Nils Olof Svensson, Carl Persson, Anna Broström

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapportKapitel i bokPeer review

121 Nedladdningar (Pure)

Sammanfattning

Pukavikskogen
Inför byggandet av den nya vägen E22 mellan Sölve och Stensnäs i västra Blekinge utfördes 2011 arkeologiska undersökningar på flera lokaler. Utförare av undersökningarna var Blekinge museum i samarbete med Kalmar läns museum, Sydsvensk Arkeologi, Kulturparken Småland/Smålands museum och Riksantikvarieämbetet UV Syd.På lokalen Pukavikskogen, 1,5 km sydsydväst om Pukavik, undersöktes fyra delområden inom en 11 500 m² stor yta. Vid undersökningen framkom boplatslämningar i form av härdar, stolphål, gropar, rännor, kokgropar och kulturlager. Över hela lokalen, framför allt på impedimenten, påträffades litiska fynd, huvudsakligen flinta,
som till stora delar inte kan dateras närmare. Enstaka artefakter dateras på typologisk grund till mellanmesolitikum, senmesolitikum och neolitikum.
I norra delen av området påträffades kulturlager med litiska fynd, spridda skärvor
gropkeramik och keramik från yngre bronsålder–äldre järnålder, ett grophus från
bronsåldern samt ett flertal härdar och stolphål. Dessutom påträffades en anläggning som tolkas som en stenbyggd struktur från neolitikum. En hyddlämning har preliminärt dateras till tidigneolitisk tid. I ett högt beläget kulturlager påträffades en för lokalen stor mängd grönstensavslag. Fynd av stridsyxekeramik tyder på att det
funnits en boplats från stridsyxekultur på platsen. I områdets mellersta del fanns ett stråk av härdar och stenpackningar. Det fanns också lämningar efter stolprader, tolkade som hägnader. Anläggningarna kan representera utkanten av en större boplats.
På den södra delen av området fanns en större stensättning, fem stensättningsliknande konstruktioner, en urnegrav och två avlånga stenpackningar som tolkades som rester efter gravar. Gravområdet dateras med hjälp av 14C-analys av brända ben av människa och keramiktypologi till yngre bronsålder–förromersk järnålder. Dateringarna tyder på en lång, men lågintensiv, brukningstid.
Rapporterna för E22-projektet ges ut av Blekinge museum och de samarbetspartners som ingick i projektet då det inleddes år 2011. Under projektets gång har det skett omorganisationer som medfört att ett par av de då aktuella institutionerna har fått nya huvudmän.
Under 2014 överfördes den arkeologiska uppdragsverksamheten
vid Kulturparken Småland till Kalmar läns museum. Den nya verksamheten bytte då namn till Museiarkeologi Sydost, en del av Kalmar läns museum. Den 1 januari 2015 överfördes den arkeologiska uppdragsverksamheten vid Riksantikvarieämbetet till Statens historiska museer.
OriginalspråkSvenska
Titel på värdpublikationPukavikskogen
Undertitel på värdpublikationGRAVAR OCH BOPLATSLÄMNINGAR FRÅN STENÅLDER, YNGRE BRONSÅLDER OCH ÄLDRE JÄRNÅLDER 
UtgivningsortKarlskrona
FörlagBlekinge Museum
Sidor25-56
Antal sidor31
Volym2014
Utgåva13
StatusPublicerad - 2023

Nationell ämneskategori

  • Historia och arkeologi (601)

Citera det här