Luften så klar: Nordeuropeiska konstnärer och författare i Rom 1780-1950

Anna Smedberg Bondesson, Roland Lysell, Mattias Pirholt

  Forskningsoutput: Bok/rapportAntologi

  Sammanfattning

  ”Även å den ödsligaste och osundaste sidan av Campagna di Roma, den åt Ostia till, […] är luften så klar, att den i de skarpaste drag visar de fjärmaste föremål. De förtrollande konturerna och perspektiven det veka smältande fjärran det harmoniskt rödaktiga i luften, som utbreder sig över alla föremål vid solens upp- och nedgång…” (Per Daniel Amadeus Atterbom minns sin resa till Italien 1817–19)

  Konstnärer, författare och andra kulturpersonligheter i norra Europa har längtat till Italien åtminstone från Goethe och framåt. Denna essäsamling ger ett brett perspektiv på den nordeuropeiska Italienbilden från sent 1700-tal till mitten av 1900-talet. Vi får följa såväl Goethe som H.C. Andersen och Georg Brandes på deras italienska resor, uppleva poeten John Keats sista dagar, se arbeten av målarna Gustaf Söderberg, Gustaf Wilhelm Palm, Carl August Ehrensvärd och Louis Masreliez, delta i salonger med aktrisen Emilie Högqvist, studera Colosseum genom arkitekten Gustaf af Sillén, höra romerska visor av Evert Taube och leva oss in i Percy Bysshe Shelleys dramatik, ta del av Selma Lagerlöfs förundran och August Strindbergs frustration.

  Sammantaget visar Luften så klar att den nordeuropeiska traditionen av Italienskildringar inte är så ensidigt romantiserande som historien vill göra gällande, utan i själva verket rymmer en stor komplexitet.

  Författarna är konst-, teater- och litteraturvetare verksamma i Sverige och Danmark.

  OriginalspråkSvenska
  UtgivningsortGöteborg & Stockholm
  FörlagMakadam Förlag
  ISBN (tryckt)9789170613234
  StatusPublicerad - 2020

  Nationell ämneskategori

  • Litteraturvetenskap (60203)
  • Historia (60101)

  Nyckelord

  • europeisk litteratur historia
  • europeisk konst historia
  • italien rom
  • 1700-talet
  • 1800-talet
  • 1900-talet

  Citera det här