Sammanfattning
Så många som 70% av äldre, 70+, lider av dysfagi, dvs tugg- och sväljsvårigheter. Det kan vara problem med att svälja pga muntorrhet, pga att sväljmuskulaturen och dess koordination inte fungerar som den ska eller att tuggningen inte fungerar tillfredsställande. Bakomliggande orsaker kan vara neurologisk sjukdom, medicinering, bristande tandhälsa eller ålder. Följderna av dysfagi är undernäring, eller malnutrition vilket för den enskilde kan innebära stort lidande med bl a ökad risk för sjukdom, längre vårdtider och depression.
Föreläsningen innefattar en sammanfattning av nationella och internationella guidelines om konsistensanpassning av mat till personer som lider av dysfagi. Hur denna mat kan produceras och vad man bör tänka på för att uppnå kvalitet i sväljbarhet, nutrition och sensoriska egenskaper. Vidare diskuteras rön inom aktuell forskning.
Originalspråk | Svenska |
---|---|
Status | Publicerad - 2017 |
Evenemang | ACT, Akadmiskt Centrum för ÄldreTandvård - Varaktighet: 1980-jan.-01 → … |
Konferens
Konferens | ACT, Akadmiskt Centrum för ÄldreTandvård |
---|---|
Period | 80-01-01 → … |
Nationell ämneskategori
- Livsmedelsteknik (21101)