Sjuksköterskestudenters förmåga att fånga upp och bemöta subtila och tydliga uttryck för oro och bekymmer under samtalsträning: En tvärsnittsstudie

Forskningsoutput: Bok/rapportRapport

21 Nedladdningar (Pure)

Sammanfattning

Bakgrund: För att sjuksköterskor ska kunna genomföra en person- centrerad vård och främja hälsa är  det betydelsefullt att kunna samtala med patienter om det som är betydelsefullt för dem. Det kan gälla oro, farhågor och existentiella funderingar. Att samtala om sådana saker har visat sig vara utmanande för sjuksköterskor och andra professioner inom hälso- och sjukvården. Det är betydelsefullt att under utbildningen till sjuksköterska få möjlighet att träna i att uppmärksamma subtila antydningar och direkta uttryck för oro och bekymmer. 

Syftet: var att undersöka  sjuksköterskestudenters förmåga att under samtalsträning möta samtalspartners antydningar och uttryck för oro och bekymmer. 

Metod: Studien är en tvärsnittsstudie med icke deltagande observationer. Ljudinspelade simulerade samtal mellan sjuksköterskestudenter, som var samtalsledare och samtalspartner, kodades enligt kodnings- system Verona coding definitions of emotional sequences (VR- CoDES).  Dessa  analyserades  sedan  med  deskriptiv  statistik. 

Resultaten: visade att sjuksköterskestudenterna kunde identifiera oro och bekymmer och antydningar till oro och bekymmer, att studenterna gav utrymme för fortsatt utforskande av oro och bekymmer och bemötte detta med empati. 

Diskussion: Färdighetsträning är en viktig del på sjuksköterskeutbildningar för att utveckla förmågan att möta personers antydningar och uttryck för oro och bekymmer. Färdighetsträningens upplägg behöver utvärderas ytterligare.

OriginalspråkSvenska
UtgivningsortKristianstad
FörlagKristianstad University Press
Volym2025
Utgåva4
ISBN (elektroniskt)978-91-89902-26-8
StatusPublicerad - 2025-apr.-09

Publikationsserier

NamnHälsa i samverkan
Nr.4
ISSN (elektroniskt)8990-2268

Nationell ämneskategori

  • Omvårdnad (30305)

Nyckelord

  • bedömning
  • kommunal hemsjukvård
  • palliativ vård
  • problem
  • sjuksköterskor
  • äldre personer

Citera det här