Styrketår en bärkraftig innovation för nya hälsosamma drycker: ett nutritions- och utvecklingsprojekt med äldre i fokus

Karin Wendin, Madeleine Uggla

Forskningsoutput: KonferensbidragMuntlig presentation

Sammanfattning

Vid Centrum för Innovativa drycker vid SLU Balsgård, har vi utvecklat hälsosamma och

välsmakande berikade drycker för äldre, baserade på råvaror från lokalt producerade frukter

och bär. Projektet är tvärvetenskapligt och fokuserar på hela värdekedjan från

primärproducent/odlare via produktutveckling av drycker och upphandling i offentlig sektor

fram till slutkonsument. Deltagarna i projektet representerar de olika delarna inom

värdekedjan. Berikade drycker av lokalt odlad frukt/bär, rapsolja och växtprotein

Drycker baserade på äpple, svarta vinbär och jordgubbar har energiberikats med rapsolja.

Proteinkällor såsom havreprotein och sojaprotein har provats och sedan använts i dryckerna.

Analyser av bioaktiva ämnen och näringsinnehåll har utförts vid SLU Alnarp.

Dryckerna har provats och utvärderats i fokusgrupper vid tre äldreboende i Skåne för att

studera målgruppens upplevelse och val av drycker. Innovativ upphandling där

kvalitetskraven kommer i fokus har studerats av forskare från Lunds universitet. Projektet

finansieras av Länsstyrelsen i Skåne. Högskolan Kristianstad har varit projektägare.

OriginalspråkSvenska
StatusPublicerad - 2015
EvenemangSLU: Jordbruks- och trädgårdskonferens -
Varaktighet: 1980-jan.-01 → …

Konferens

KonferensSLU: Jordbruks- och trädgårdskonferens
Period80-01-01 → …

Nationell ämneskategori

  • Livsmedelsvetenskap (40103)

Nyckelord

  • bär
  • frukt
  • smoothie
  • äldre

Citera det här