Sammanfattning
Vid Centrum för Innovativa drycker vid SLU Balsgård, har vi utvecklat hälsosamma och
välsmakande berikade drycker för äldre, baserade på råvaror från lokalt producerade frukter
och bär. Projektet är tvärvetenskapligt och fokuserar på hela värdekedjan från
primärproducent/odlare via produktutveckling av drycker och upphandling i offentlig sektor
fram till slutkonsument. Deltagarna i projektet representerar de olika delarna inom
värdekedjan. Berikade drycker av lokalt odlad frukt/bär, rapsolja och växtprotein
Drycker baserade på äpple, svarta vinbär och jordgubbar har energiberikats med rapsolja.
Proteinkällor såsom havreprotein och sojaprotein har provats och sedan använts i dryckerna.
Analyser av bioaktiva ämnen och näringsinnehåll har utförts vid SLU Alnarp.
Dryckerna har provats och utvärderats i fokusgrupper vid tre äldreboende i Skåne för att
studera målgruppens upplevelse och val av drycker. Innovativ upphandling där
kvalitetskraven kommer i fokus har studerats av forskare från Lunds universitet. Projektet
finansieras av Länsstyrelsen i Skåne. Högskolan Kristianstad har varit projektägare.
Originalspråk | Svenska |
---|---|
Status | Publicerad - 2015 |
Evenemang | SLU: Jordbruks- och trädgårdskonferens - Varaktighet: 1980-jan.-01 → … |
Konferens
Konferens | SLU: Jordbruks- och trädgårdskonferens |
---|---|
Period | 80-01-01 → … |
Nationell ämneskategori
- Livsmedelsvetenskap (40103)
Nyckelord
- bär
- frukt
- smoothie
- äldre