9-12-åringars syn på mat, måltider och restaurangbesök
: En kvalitativ intervju- och observationsstudie

  • Louisa Krüger

    Examensarbete: Kandidatexamen

    Abstract

    Dagens svenska barn baserar många av sina restaurangerfarenheter från pizzerior och snabbmatsrestauranger, då det är denna typ av barnvänliga restauranger som de oftast kommer i kontakt med. Barnmenyerna på Sveriges restauranger är förutsägbara och lämnar få valmöjligheter. Syftet med uppsatsen är att belysa hur barn i åldern nio till tolv år ser på ämnen som mat, måltider och restaurangbesök och även om platsen och upplevelsen kring måltiden har betydelse. Resultaten kan användas till att utveckla området mat- och måltid för barn genom en ökad förståelse för barns egna tankar, förväntningar och upplevelser av mat, ätande och måltider såväl i hemmet som på restauranger.

    Fyra fokusgrupper med sammanlagt nitton barn har genomförts. Två observationer av sammanlagt sju barn har genomförts då de lagade mat i ett restaurangkök.

    Resultatet visar att barn vill vara delaktiga i familjens val av mat samt matlagning, de visar en preferens för typiska barnrätter och snabbmat men även plockmat såsom tacos och bufféer. Matens smak, utseende och hur den beskrevs var faktorer som påverkade deras vilja att smaka maten. Viljan att smaka maten ökade om de själva var delaktiga i matlagningen.

    De tyckte att restaurangbesök var långtråkiga efter att måltiden avslutats och de eftersökte aktiviteter och anpassade menyer för barn i deras ålder samt större variation av portionsstorlekar och maträtter.

    Tilldelningsdatum2010-okt-29
    OriginalspråkSvenska
    HandledareAnna Burstedt (Handledare) & Maria Lennernäs (Examinator)

    Kurser och ämnen

    • Övrigt

    Högskolepoäng

    • 22,5 hp

    Nationell ämneskategori

    • Samhällsvetenskap (5)

    Nyckelord

    • barn
    • restaurang
    • preferens
    • neofobi
    • mat
    • snabbmat
    • barnrätter
    • matlagning

    Citera det här

    '