Acceptance of insect-based foods among young, urban South Africans

Examensarbetets titel i översättning: Unga, urbana Sydafrikaners acceptans för insektsbaserade livsmedel
  • Moa Hansell
  • Matilda Melker

Examensarbete: Kandidatexamen

Abstract

Entomofagi, praktiken att äta insekter, har varit en viktig del av människors kost världen över, där de bidragit med essentiell näring i många kulturer. Att implementera näringsrika livsmedel baserade på insekter har potential att försäkra tillgången på näringsrik mat, vilket kan ha positiva effekter på kommande generationers hälsa och välbefinnande.
Trots att entomofagi är en tradition i flera samhällen så tenderar insektskonsumtionen att minska i vissa delar av Afrika. I Sydafrika uppges konsumtion av ätbara insekter vara vanligt förekommande i vissa områden. Trots detta är många individer, särskilt inom den yngre generationen, obekanta med att äta insekter.
Denna studie syftar till att undersöka unga sydafrikaners acceptans för att äta insekter, och att förstå vilka främsta hinder och möjligheter som finns vid implementering av insektsbaserade livsmedel. Datainsamling har skett via en ”Entomophagy Attitude Questionnaire”, en fokusgruppsintervju samt semistrukturerade intervjuer. Studiens resultat visade att den yngre generationen tenderar att undvika att äta insekter på grund av en känsla av äckel och uppfattningen av dem som orena eller farliga. Dessutom har inflytandet av västerländsk matkultur lett till att traditionella matpraktiker överges, vilket innebär att när allt fler människor flyttar till stadsområden kan kunskap och traditioner kring mat bli förlorade. För att uppmuntra konsumtion av insektsbaserade livsmedel bland unga sydafrikaner bör de presenteras som trendiga, moderna och fördelaktiga ur närings- och hållbarhetssynpunkt. Studien bidrar med värdefulla insikter i de hinder som bidrar till att individer avstår från att konsumera insekter och betonar vikten av att presentera insekter och insektsbaserade produkter som eftersträvansvärda bland den yngre generationen.
Tilldelningsdatum2023-maj
OriginalspråkEngelska
HandledareViktoria Olsson (Handledare) & Karin Wendin (Examinator)

Utbildningsprogram

  • Gastronomiprogrammet

Högskolepoäng

  • 15 hp

Nationell ämneskategori

  • Övrig annan naturvetenskap (10799)

Citera det här

'