Abstract
Inledning: Skånemejerier har fått problem med tillväxt av gramnegativa bakterier som tillhörande släktet Enterobacteriaceae i vassle. Den här studien kommer att diskutera arter av Enterobacteriaceae som förekommer i vassle.Syfte: Artbestämma typer av Enterobacteriaceae i vassle vid formning av ostar, och jämföra två ost linjer, rundost och hushållsost.
Metod: 3M Petrifilm plattor användes för att utföra Enterobacteriaceae analysen. 8 positiva analysprovtagningar användes. Bakterieanalys odlades ut på BHI följt av artbestämning. För identifiering av bakterier användes metoden Matrix-Assisted Laser Desorption- Time- Of- Flight (MALDI-TOF MS).
Resultat/Slutsats: Resultatet från studien visade på förekomst av fem olika arter: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Raoultella ornithinolytica, Citrobacter braakii och Citrobacter freundii. Resultatet visade också att det var ingen korrelation mellan pH värde och förekomst av Enterobacteriaceae, att Enterobacteriaceae kommer mest i sena produktioner jämfört med tidigare produktioner samt att antal Enterobacteriaceae var högre i rundost än hushållsosten.
Utifrån studiens resultat dras slutsatsen att förekomst av Enterobacteriaceae kan tyda på dålig hygien och/eller kontaminering, att produktionsomgivning och utrustning samt personalhygien behöver kontrolleras.
Tilldelningsdatum | 2020-dec. |
---|---|
Originalspråk | Svenska |
Handledare | Stina-Mina Ehn Börjesson (Handledare) & Kjell Johansson (Examinator) |
Utbildningsprogram
- Biologprogrammet
Högskolepoäng
- 15 hp
Nationell ämneskategori
- Cellbiologi (10604)
Nyckelord
- gram-negativa bakterier
- enterobacteriaceae
- MALDI-TOF MS
- ost
- vassle