”Att vara lite som en familj”
: en kvalitativ studie om restauranganställdas upplevelser av den psykosociala arbetsmiljön

  • Jessika Johansson

    Examensarbete: Kandidatexamen

    Abstract

    Bakgrund: Med en fördubbling av antalet anställda, de höga sjukskrivningsdagar samt att arbetet inom restaurang ses som påfrestande är det viktigt och intressant att undersöka den psykosociala arbetsmiljön bland restauranganställda. Syfte: Undersöka restauranganställdas upplevelser av den psykosociala arbetsmiljön i relation till hälsa, välbefinnande och trivsel. Metod: Kvalitativ metod av induktiv karaktär med empiri insamling genom semistrukturerade intervjuer och analys genom kvalitativ innehållsanalys. Resultat/konklusion: Den upplevda psykosociala arbetsmiljön inom restaurang i relation till hälsa, välbefinnande och trivsel påverkas av tre betydelsefulla kategorier: Den betydelsefulla gästen, att känna gemenskap och kärlek till yrket samt systematiskt arbete och kontroll.

    Tilldelningsdatum2016-jun-28
    OriginalspråkSvenska
    HandledareMadelaine Agosti (Handledare) & Pär Pettersson (Examinator)

    Utbildningsprogram

    • Folkhälsopedagogiskt program

    Högskolepoäng

    • 15 hp

    Nationell ämneskategori

    • Hälsovetenskap (303)

    Nyckelord

    • hälsa
    • välbefinnande
    • trivsel
    • psykosocial arbetsmiljö
    • restauranganställda
    • stress
    • hälsofrämjande arbetsplatser

    Citera det här

    '