Abstract
Forskning visar att måltiden utgör en betydelsefull tid för förskolebarn att kommunicera medvuxna och kamrater. M åltiden bör vara en lugn och trivsam gemenskapsstund.
Livsmedelsverket understryker vikten av att främja hälsosamma matvanor hos förskolebarn
och involvera dem i matvalen för att främja en positiv inställning till mat. Genom att på ett
anpassat sätt introducera nya l ivsmedel kan en positiv inställning till maten utvecklas, vilket i
sin tur kan göra måltiden mer njutbar för barnen. Måltiden betra ktas som en pedagogisk
möjlighet för barnens utveckling, lärande och välbefinnande. Syftet med studien är att
granska pedagoger s uppfattning av om bufféservering för förskolebarn i gemensam matsal.
Studien visar att pedagogerna betonar fördelarna med bufféservering , som barnens
valmöjligheter och ökande självständighet. Pedagogerna delar strategier och anpassning av
buffén Deras närvaro är viktig, och övergången har minskat deras arbetsbörda, frigjort tid för
interaktion med barnen. Även om vissa upplever ökad stress påverkar det inte barnens
måltidsupplevelse enligt dem.
Tilldelningsdatum | 2023-juni |
---|---|
Originalspråk | Svenska |
Handledare | Hanna Sepp (Handledare) & Viktoria Olsson (Examinator) |
Utbildningsprogram
- Gastronomiprogrammet
Högskolepoäng
- 15 hp
Nationell ämneskategori
- Livsmedelsvetenskap (40103)
Nyckelord
- förskolans måltider
- bufféservering i förskolan
- delaktighet
- inflytande
- självständighet
- pedagogernas perspektiv på förskolebarns upplevelser av måltiden