Abstract
Bakgrunden till denna studie är baserad på tidigare forskning som har visat på en minskad nivå av fysisk aktivitet hos barn och ungdomar. Av Sveriges barn och ungdomar var det endast 44 procent av killarna och 22 procent av tjejerna som uppnår Världshälsoorganisationens rekommendationer för fysisk aktivitet år 2020. Syftet med studien var att undersöka om utbildningsinsatsen Rörelseledare-Elev har påverkat motivationen till fysisk aktivitet hos mellanstadieelever i Östra Göinge kommun. Dessutom undersökte studien om det fanns en skillnad mellan årskurs 4 och 6 i motivationen till fysisk aktivitet. För att ta reda på detta användes kvantitativ metod i form av en nätbaserad enkät.
Resultatet visade att en stor del av mellanstadieeleverna har börjat röra på sig mer efter rörelseaktiviteterna och det även finns en tydlig majoritet gällande att tycka om att röra på sig. Detta resultat skiljer sig åt mellan de olika årskurserna. Det finns en signifikant skillnad, med årskurs 4 som årskursen där fler har börjat röra på sig mer efter rörelseaktiviteterna. Slutligen visade studien att utbildningen Rörelseledare-Elev har fått en majoritet av eleverna att röra på sig mer och för en liten andel har det skett en total beteendeförändring. Denna andel tyckte inte om att röra på sig innan rörelseaktiviteterna men har börjat röra på sig mer efteråt.
Studiens svarsfrekvens och operationaliseringen av svårbegripliga begrepp för barnen, kan innebära en viss osäkerhet gällande studiens resultat. Konklusion utifrån resultatet är att utbildningen Rörelseledare-Elev inte lyckades aktivera alla, men det skedde en förbättring i nivån av fysisk aktivitet hos eleverna över lag. En slutsats som kan dras är att motivationen till fysisk aktivitet påverkades positivt.
Tilldelningsdatum | 2021-juli-13 |
---|---|
Originalspråk | Svenska |
Handledare | Sophie Schön Persson (Handledare) & Ingemar Andersson (Examinator) |
Utbildningsprogram
- Folkhälsopedagogiskt program
Kurser och ämnen
- Övrigt
Högskolepoäng
- 15 hp
Nationell ämneskategori
- Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi (30302)
Nyckelord
- motivation
- fysisk aktivitet
- barn
- ungdomar
- skolan
- idrott
- rörelseaktiviteter