Abstract
Syftet med denna studie är att undersöka vilka framgångsfaktorer speciallärare beskriver i sitt arbete i läs- och skrivundervisning med elever som har diagnosen adhd och vilka eventuella verktyg de använder för att nå ett optimalt lärande.Studien tar sin teoretiska utgångpunkt från det sociokulturella perspektivet och dess begrepp då vi finner stöd i denna teori när det gäller sambandet mellan människor och olika verktyg i livet, samt i undervisningen.
Studien riktar sig mot elever med adhd, då svårigheterna för dessa elever ofta blir mer påtagligt i skolåldern när kraven på koncentration ökar. Idag handlar lärandet till stor del om att skapa metoder som undanröjer svårigheterna som tillkommer i form av att strukturera upp undervisningen på olika sätt, möta eleverna på deras nivå, tänka på att samverka med alla sinnen och att möblera klassrummet efter en god och tillgänglig lärmiljö.
Som metod till studien användes en kvalitativ metod där vi använde oss av semistrukturerade intervjuer med 8 speciallärare som arbetar i grundskolans lägre åldrar. Intervjuerna transkriberades och kodades efter gemensamma mönster. Dessa kopplades sedan ihop med centrala begrepp från det sociokulturella perspektivet.
Resultatet visar att goda relationer mellan lärare och elever är en förutsättning för att nå optimalt lärande. Likaså framkom modellering av arbetsuppgifter och god klassrumsstruktur som viktiga komponenter för framgångsrikt lärande. Vidare visar vår data att artefakter i form av digitala verktyg har blivit ett starkt inslag i de flesta skolor idag, med både positiva och negativa aspekter. Dock är fördelarna fler, vilket visar att digitala verktyg hjälper eleverna till framgång i läs- och skrivutvecklingen. Slutligen visar studien, utifrån respondenternas beskrivningar, att den proximala utvecklingszonen är särskilt gynnsamt för elever med adhd i läs- och skrivundervisningen då de inte lämnas ensamma med sina utmaningar.
Tilldelningsdatum | 2024-juni |
---|---|
Originalspråk | Svenska |
Handledare | Annika Bondesson (Handledare), Helena Sjunnesson (Bedömande lärare) & Helena Sjunnesson (Examinator) |
Utbildningsprogram
- Speciallärarprogrammet
Högskolepoäng
- 15 hp
Nationell ämneskategori
- Pedagogik (50301)
Nyckelord
- ADHD
- framgångsfaktorer
- läs-och skrivundervisning
- specialpedagogik
- digitala verktyg
- sociokulturell teori