”En bok om dagen, en bok om kvällen” - en kvalitativ studie om hur förskolor arbetar med skönlitteraturen för att stimulera invandrarbarns språkutveckling

 • Emilie Hell
 • Ingela Karlsson

  Examensarbete: Kandidatexamen

  Abstract

  I dagens samhälle är många barn i förskolan tvåspråkiga. Hur kan pedagogerna i förskolan stimulera barns språkliga utveckling genom skönlitteraturen? Avsikten med undersökningen är att ta reda på om och i sådana fall hur pedagogerna arbetar med skönlitteraturen för att stimulera invandrarbarnens språkliga utveckling. Hur det skiljer sig mellan invandrartäta och invandrarglesa förskolor.

  Metoden har varit att intervjua pedagoger på förskolan och se hur dessa arbetar med skönlitteraturen som språkstimulering. Även att se om det skiljer sig mellan invandrartäta och invandrarglesa förskolor och i sådana fall hur det skiljer sig.

  Slutsatsen blev att invandrarglesa förskolor arbetar mer aktivt på annat sätt än med skönlitteraturen. Medan invandrartäta förskolor arbetar aktivt med språket genom skönlitteraturen. De invandrartäta har ett större behov av att stimulera språket genom skönlitteraturen.

  Tilldelningsdatum2006-dec.-01
  OriginalspråkSvenska

  Nationell ämneskategori

  • Samhällsvetenskap (5)

  Citera det här

  '