Abstract
Bakgrund: Psykisk ohälsa har ökat bland unga kvinnor. I samma takt har också användningen av sociala medier, som anses vara en stor del av det svenska samhället ökat. De vanligaste orsakerna till psykisk ohälsa är stress, ångest och depression. Att använda sociala medier skapar valmöjligheter för socialisering, vilket ger möjlighet till att hålla kontakten med andra människor, dela bilder och idéer och få nya vänner. Detta kan leda till en god folkhälsa då sociala medier bland annat får människor att känna sig delaktiga. Samtidigt kan unga kvinnors hälsa påverkas av sociala medier, exempelvis kan självkänslan skadas när unga kvinnor jämför sig med andra över internet. Syfte: Studiens syfte var att undersöka hur unga kvinnor i åldern 19–29 upplever att sociala medier påverkar deras psykiska hälsa.Metod: Tio semistrukturerade intervjuer genomfördes med unga kvinnor. Intervjuerna analyserades med hjälp av innehållsanalys framkom det en huvudkategori och tre underkategorier som belyste hur användning av sociala medier påverkar unga kvinnors hälsa.
Resultat: Resultatet tyder på att intervjupersonerna upplever att en användning av sociala medier har både fördelar och nackdelar för deras psykiska hälsa. Unga kvinnorna uppgav att de spenderar en stor del av sin tid på sociala medier, vilket kan vara en av de anledningarna som orsakar dåligt psykiskt hälsa. Den största fördelen med användning av sociala medier som även upplevs vara bra för den psykiska hälsan, var den kontakten som de kunde ha med deras bekanta. En stor upplevd nackdel med användning av sociala medier och dess påverkan på unga kvinnors psykiska hälsa bland de flesta intervjupersonerna var att de kunde konstant jämföra sig med andra över internet.
Konklusion: Sociala mediers påverkan på unga kvinnors psykiska hälsa kan vara olika, antingen positivt, negativt eller både och. En del av det kan bero på olika faktorer som individuella faktorer såväl som omgivningsfaktorer. Ur ett folkhälsoperspektiv är det viktigt att varje individs hälsa ska vara så god som möjligt, samt att ohälsa ska förebyggas bland människor i samhället. Denna studie visar att människor behöver en ökad kunskap om de negativa effekterna som kan förekomma med användningen av sociala medier, samt vilka effekter den kan ha på den psykiska hälsan.
Tilldelningsdatum | 2022-juni |
---|---|
Originalspråk | Svenska |
Handledare | Cássandra Winther (Handledare) & Marie Nilsson (Examinator) |
Utbildningsprogram
- Folkhälsopedagogiskt program
Högskolepoäng
- 15 hp
Nationell ämneskategori
- Socialpsykologi (50403) [SSIF2011]
- Folkhälsovetenskap, global hälsa och socialmedicin (30311)
Nyckelord
- sociala medier
- unga kvinnor
- psykisk hälsa
- upplevelse
- välbefinnande