Intensivundervisning i matematik på gymnasiet
: En studie om elevers känsla av sammanhang

  • Anna Björnsson
  • Louise Bohlin

Examensarbete: Yrkesexamen, avancerad nivå

Abstract

Antalet elever i matematiksvårigheter är stort och många skolor saknar rutiner för en organiserad stödverksamhet. Inom grundskolan har intensivundervisning visat sig vara en framgångsrik metod för att öka elevers lärande och självtillit i matematik. Forskning om intensivundervisning på gymnasiet är dock begränsad och syftet med denna studie är därför att bidra med kunskap om hur intensivundervisning kan fungera för elever i matematiksvårigheter på gymnasienivå. Följden av intensivundervisning analyseras utifrån begreppen begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet som ingår i teorin om känslan av sammanhang (KASAM). I detta sammanhang avser begriplighet elevernas kunskaper i matematik medan hanterbarhet och meningsfullhet speglar i vilken grad eleverna upplever tilltro till den egna förmågan respektive nyttan av att studera matematik.

Intensivundervisning genomfördes med fyra elever i matematiksvårigheter i kursen Matematik 1 på gymnasiet enligt modellen för Response to Intervention (RTI), Tier 3. Eleverna undervisades en-till-en under 5-7 veckor med i huvudsak tre lektioner per vecka, där varje lektion varade mellan 35-60 minuter beroende på elev. För att utreda hur elevernas begriplighet inom algebra respektive bråktal påverkades av intensivundervisningen användes skriftliga kunskapstester och flexibla intervjuer både före och efter intensivundervisningen. Intensivundervisningens inverkan på elevernas upplevelse av hanterbarhet och meningsfullhet undersöktes med enkäter och semistrukturerade intervjuer, där enkäterna innehöll påståenden vars svarsalternativ graderades utifrån en fyrgradig Likertskala.

Resultaten från studien visar på ökad begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet efter intensivundervisningen hos samtliga elever och elevernas sammantagna KASAM har därmed stärkts. Studien bidrar således med kunskap kring intensivundervisningens påverkan för elever i matematiksvårigheter på gymnasiet och visar därmed att RTI kan vara en framgångsrik metod även på gymnasienivå. Mer forskning behövs dock inom området.
Tilldelningsdatum2023-juni
OriginalspråkSvenska
HandledareCecilia Segerby (Handledare), Catarina Wästerlid (Bedömande lärare) & Helena Sjunnesson (Examinator)

Utbildningsprogram

  • Speciallärarprogrammet

Kurser och ämnen

  • Matematik

Högskolepoäng

  • 15 hp

Nationell ämneskategori

  • Didaktik (50302)

Nyckelord

  • begriplighet
  • hanterbarhet
  • intensivundervisning
  • känsla av sammanhang

Citera det här

'