Abstract
Studiens syfte var att undersöka skillnader i kostvanor som kan ha betydelse för utveckling av karies mellan ungdomar vid yrkesinriktade respektive högskoleförberedande gymnasieprogram. Datainsamling skedde vid två gymnasieskolor i södra Sverige med användning av en enkät som bestod av 32 frågor.
Det skulle både finnas yrkesinriktade- och högskoleförberedande gymnasieprogram på de skolor som deltog. Sextio elever från respektive gymnasieinriktning skulle ingå i studien. Totalt erbjöds 143 elever >16 år att delta från två skolor. Resultatet baserades på 118 besvarade enkäter, 60 från de yrkesinriktade- och 58 från de högskoleförberedande gymnasieprogrammen. Individerna som studerade på högskoleförberedande gymnasieprogrammen åt i större utsträckning frukost (p=0.009) och skollunch dagligen (p=0.003) och handlade mer sällan i skolans kiosk eller närliggande livsmedelsbutik (p=0.000). De drack även kaffe med socker mer sällan under skoltid (p=0.006), drack juice eller saft mer sällan i hemmet (p=0.009) och åt chips eller ostbågar mer sällan i hemmet (p=0.044). Studiens slutsats är att det fanns skillnader mellan gymnasieelever vid de yrkesinriktade- och högskoleförberedande gymnasieprogram när det gäller frukost- och lunchvanor. Få skillnader fanns i övrigt mellan gymnasieeleverna vid de båda gymnasieinriktningarna avseende konsumtion av produkter som kan ha betydelse för karies.
Tilldelningsdatum | 2014-juli-10 |
---|---|
Originalspråk | Svenska |
Handledare | Pia Andersson (Handledare) & Stefan Renvert (Examinator) |
Utbildningsprogram
- Tandhygienistprogrammet
Högskolepoäng
- 15 hp
Nationell ämneskategori
- Odontologi (30216)
Nyckelord
- gymnasieelever
- högskoleförberedande gymnasieprogram
- karies
- kostvanor
- yrkesinriktad gymnasieprogram