Abstract
Inledning: Socialstyrelsen poängterar måltidernas betydelse inom äldreomsorgen och lyfter i Värdighetsgarantin att måltider som serveras ska vara näringsriktiga och anpassade efter äldres behov och önskemål. Inom äldreomsorgen är undernäring ett dominerande problem och påverkar äldres livskvalitet. Detta ställer stora krav på äldres kostmönster och på de planerade måltiderna inom äldreomsorgen.Syfte: Syftet är att undersöka om planerad lunch och middag inom äldreomsorgen i två utvalda kommuner följer rådande näringsrekommendationer för äldre.
Material och metod: Näringsvärden från planerade måltider, lunch och middag (n=56) sammanställdes och beräknades (medelvärde, min, max, median och standardavvikelse). Medelvärde för utvalda makro- och mikronutrienter jämfördes med referensvärden för äldre och analyserades via signifikansnivå.
Resultat: Flera av makro- och mikronutrienters värde från båda kommunernas beräknade och planerade måltider inom äldreomsorgen avviker från rådande rekommendationer för äldre. Energifördelning (kcal) visar en signifikant skillnad mellan Kommun A (p=0,002) och rådande rekommendationer, men ingen signifikant skillnad mellan Kommun B (p=0,216). 2 av 4 mikronutrienter (B12 och vitamin C) hos båda kommunerna når rekommenderat intag för äldre.
Slutsats: Komplexiteten i en heterogen grupp ställer stora krav på måltidsplanering inom äldreomsorgen. Baserat på studiens resultat finns potentiella förbättringsmöjligheter hos båda kommunerna.
Tilldelningsdatum | 2023-maj |
---|---|
Originalspråk | Svenska |
Handledare | Hanna Sepp (Handledare) & Sarah Forsberg (Examinator) |
Utbildningsprogram
- Gastronomiprogrammet
Högskolepoäng
- 15 hp
Nationell ämneskategori
- Näringslära (30304)
Nyckelord
- Dysfagi
- livskvalitet
- nutrition
- näringsrekommendationer
- sarkopeni
- skörhet
- undernäring
- äldreomsorg