Måltidsupplevelsen på restaurangutifrån barns perspektiv
: en kvalitativ studie av familjens restaurangbesök

  • Louise Roth
  • Monica Åquist

    Examensarbete: Kandidatexamen

    Abstract

    Barn i åldrarna 4-9 år har tydliga önskemål kring hur de vill att deras restaurangbesök ska se ut. I samarbete med Barnens Bästa Bord har en kvalitativ studie gjorts med fokus på barns önskemål vid restaurangbesök. Syftet med uppsatsen var att undersöka barnens önskemål när de går på restaurang med hänsyn till hela måltidsupplevelsen gällande mat, miljö, meny och bemötande. Metoderna som har använts är bildövning där barn har ritat sin favoriträtt, fokusgruppintervjuer med barn samt enkätundersökningar med föräldrar.Resultatet visar att gemenskapen inom familjen är viktig för barnen vid restaurangmåltiden. Barnen är medvetna om att vid restaurangbesök önskas lugn och ro, dock är stillasittande ett problem för barnen. De efterfrågar lugna aktiviteter som kan genomföras vid bordet men även fysisk aktivitet. Det är viktigt för många barn att maten som serveras inte är blandad på tallriken och de önskar en roligare meny med färger, bilder och tydlig text. Föräldrarna önskar en mer varierad barnmeny med fler valmöjligheter och att maten kan anpassas efter barnens ålder och behov. Frukt och grönsaker ses som en viktig och naturlig del av måltiden, både för barn och för föräldrar. Föräldrar önskar även att barnen ska få en bra måltidsupplevelse.

    Tilldelningsdatum2014-sep.-22
    OriginalspråkSvenska
    HandledareHanna Sepp (Handledare) & Viktoria Olsson (Examinator)

    Utbildningsprogram

    • Gastronomiprogrammet

    Högskolepoäng

    • 15 hp

    Nationell ämneskategori

    • Ekonomi och näringsliv (502)
    • Näringslära (30304)
    • Livsmedelsteknik (21101)

    Nyckelord

    • restaurangbesök
    • barn
    • önskemål
    • mat
    • påverkan
    • barnmeny
    • upplevelse

    Citera det här

    '