Abstract
Familjer med små barn som inte tål mjölk upplever att de behöver praktisk hjälp med mat och måltider. Syftet var att undersöka om, och i så fall hur, recept kan möta de behov som familjerna upplever att de har.
Totalt 15 recept togs fram. På två workshoppar fick 11 familjer testa recepten genom att provlaga och smaka de tillagade måltiderna. Under workshopparna intervjuades föräldrarna om vad de tyckte om recepten och om vilka behov de har.
Resultatet visar att recept kan vara en praktisk hjälp för familjer med mjölkallergi – om recepten tar hänsyn till de behov kring mat som familjerna har. Familjernas behov är motstridiga, men det går att sammanföra dem i recept. För att kunna kombinera deras behov av bekvämlighet och ansvar för näringsriktig mat måste det vara snabb och enkel mat som samtidigt utgår ifrån små barns näringsbehov utan att innehålla mjölk. Även identitet, som är kopplat till smak, är viktigt. God mat är synonymt med bekanta smaker som är vanliga i många barnfamiljer.
Tilldelningsdatum | 2016-juni-07 |
---|---|
Originalspråk | Svenska |
Handledare | Karin Höijer (Handledare), Elisabet Rothenberg (Handledare) & Viktoria Olsson (Examinator) |
Utbildningsprogram
- Gastronomiprogrammet
Högskolepoäng
- 15 hp
Nationell ämneskategori
- Tvärvetenskapliga studier inom samhällsvetenskap (50901)
Nyckelord
- mjölkallergi
- mjölkfria måltider
- barn
- receptutveckling
- oatly
- den kulinariska triangeln av motsättningar