Mat och dryck i kombination
: Betydelsen av gemensamma grundsmaker och aromatisk likhet för balans och harmoni

  • Sofia Jismark
  • Sofia Ragnarsson

    Examensarbete: Kandidatexamen

    Abstract

    Bakgrund: Att kombinera mat och dryck handlar i hög grad om att uppnå balans och harmoni. För att välsmakande kombinationer ska uppnå balans och harmoni måste hänsyn tas till grundsmaker, textur och liknande aromer samt kontraster och likheter i kombinationen.

    Syfte: Syftet med studien är att undersöka om gemensamma grundsmaker och aromatisk likhet i mat- och dryckeskombinationer har betydelse för balans och harmoni.

    Metod: Utifrån subjektiva bedömningar av grundsmaker och hetta av Calientes drycker Blåbär/Citrongräs och Lime/Ingefära samt med hjälp av konceptet aromatisk likhet receptutvecklades fyra maträtter. Rätterna i kombination med drycken testades i ett konsumenttest där 38 respondenter fick svara på frågor om gillande och upplevd harmoni.

    Resultat: Resultatet visar att majoriteten av respondenterna upplevde balans och harmoni i mat- och dryckeskombinationerna och indikerar att inte bara en aspekt utan flera måste tas i beaktande vid kombination av mat och dryck.

    Slutsats: Gemensamma grundsmaker, aromatisk likhet samt individens subjektiva smakupplevelse har betydelse för upplevd balans och harmoni i mat- och dryckeskombinationer.

    Tilldelningsdatum2019-juni-27
    OriginalspråkSvenska
    HandledareViktoria Olsson (Handledare) & Karin Wendin (Examinator)

    Utbildningsprogram

    • Gastronomiprogrammet

    Högskolepoäng

    • 15 hp

    Nationell ämneskategori

    • Livsmedelsvetenskap (40103)

    Nyckelord

    • mat- och dryckeskombinationer
    • balans och harmoni
    • aromatisk likhet
    • smak och arom

    Citera det här

    '