Den antropogena klimatförändringen som globalt påverkar miljön, kräver akutaåtgärder. Helsingborgs kommun arbetar med hållbar utveckling genom helaverksamheten, där skolmåltiden och en hållbar meny ingår. Det arbete som utförsför att implementera en hållbar skolmåltid och byta ut proteiner i menyn är enkomplex process, där hänsyn måste tas till sociala, ekonomiska och ekologiskafaktorer. Syftet med denna studie är att undersöka skolelevers upplevelse avskolmåltiden i relation till pågående proteinskiftet. Studien har genomförts på fyraskolor, där fokusgrupper har gjorts på respektive skola. Totalt har 18 studentermed varierande socioekonomisk bakgrund deltagit i fokusgrupperna, vilka harspelats in utifrån etiska riktlinjer, transkriberats, kodats och tematiserats. Studienutgår från socialkonstruktivismen och analyserar hur sociala faktorer påverkareleverna att konstruera en verklighet. Resultaten visar att elevernas upplevelse avskolmåltiden påverkas av de socioekonomiska skillnader eleverna besitter.Resultatet visar även hur den pedagogiska måltiden uteblir eller marginaliseras tilltillfälliga scenarion och inte som ett integrerat verktyg i skolmåltiden. Studienpåvisar att faktorer som bidrar till denna brist har sitt ursprung i organisatoriskstyrning. Samtliga fokusgrupper ansåg matråden som verkningslösa utan syfte.Studiens slutsats gör gällande att personal har en viktig roll i elevernasmatupplevelse, samt att de socioekonomiska faktorerna och den pedagogiskamåltiden påverkar elevernas måltidsupplevelse.
- Livsmedelsvetenskap (40103)
- Proteinskifte
- Skolmåltid
- Upplevelse
- FAMM
- Helsingborg
- Skolelever
Matnyttiga tankar hos skånska 9:e klassare: Elevers upplevelser kring skolmåltiden i relation till det pågående proteinskiftet i Helsingborgs kommun.
Hansen, A. (Författare), Sjöström, H. (Författare). 2023-juni
Examensarbete: Kandidatexamen