Professionens inflytande på maten i förskolan

  • Emmelie Olsson
  • Hanna Nilsson

    Examensarbete: Yrkesexamen, grundnivå

    Abstract

    Syftet med denna kvalitativa studie är att undersöka vilka faktorer som styr maten som serveras i förskolan, samt att knyta an till vetenskaplig forskning inom ämnet mat och hälsa. Vi har genomfört semistrukturerade kvalitativa intervjuer, i vilka en kostchef, två kostrådgivare och fyra kokerskor har deltagit. Detta för att få utlåtanden från olika yrkeskategorier.

    Utifrån forskningen som granskats är det tydligt att det finns varierande åsikter om vad som är näringsriktig kost. Även informanterna i den empiriska undersökningen uttrycker skilda uppfattningar om vad barn bör äta.

    Ur resultatet av den empiriska undersökningen kan vi författare dra slutsatsen att det är olika faktorer som styr vilken mat som serveras i förskolorna i den undersökta kommunen; ekonomi, livsmedelsverkets kostrekommendationer, föräldrars åsikter och önskemål från barnen.

    Tilldelningsdatum2013-mars-07
    OriginalspråkSvenska
    HandledareChristel Persson (Handledare) & Hanna Sepp (Examinator)

    Utbildningsprogram

    • Lärarprogrammet

    Högskolepoäng

    • 15 hp

    Nationell ämneskategori

    • Utbildningsvetenskap (503)

    Nyckelord

    • fenomenografi
    • förskola
    • hälsa
    • livsmedelsverkets kostrekommendationer
    • kost-chef
    • kokerskor
    • kostrådgivare
    • mat
    • övervikt

    Citera det här

    '