”Sen är ju vi pensionärer, vi får jaga priser.”
: Inflationens påverkan på pensionärers matvanor

  • Olivia Wiklander
  • Viktoria Wirsén

Examensarbete: Kandidatexamen

Abstract

Världen befinner sig i en problematisk ekonomisk situation där en stigande inflation och ökade livsmedelspriser pågår. Hos befolkningen finns en ovisshet när prishöjningarna kommer avta. Studiens syfte är att undersöka inflationens påverkan på pensionärers matvanor utifrån de tre hållbarhetsdimensionerna (ekonomisk, social och ekologisk). Utifrån en kvalitativ metod är studien utförd med hjälp av fokusgrupper, för att fånga pensionärers tankar kring inflationen. Resultatet har utgått ifrån Belascos teori och de olika hållbarhetsdimensionerna. I resultatet framkom det att pensionärer påverkas av det ekonomiska läget där deras matvanor påverkas på olika sätt, och att de tillämpade olika strategier som att handla på extrapris, läsa reklam och matbutiksval. Extra utsatta ekonomiskt ansågs ensamma pensionärer vara. Det fanns en oro kring världsläget där både pandemin och inflationen inverkade och detta påverkade även det sociala livet där aktiviteter som restaurangbesök, bjudningar och nöjen minskat på grund av inflationen. Näringsintaget ansågs som en oro då en minskning av vissa livsmedel som fisk, kött och grönsaker gjorts till följd av de ökade priser. Husmanskosten ansåg informanterna som bekväm och god mat och de gick gärna tillbaka till hur de vuxit upp, där att tillvarata mat och undvika matsvinn ansågs som en viktig aspekt i dagens ekonomiska läge.
Tilldelningsdatum2023-maj
OriginalspråkSvenska
HandledareKarin Höijer (Handledare) & Maria Nyberg (Examinator)

Utbildningsprogram

  • Gastronomiprogrammet

Högskolepoäng

  • 15 hp

Nationell ämneskategori

  • Annan naturvetenskap (10799)

Nyckelord

  • pensionärer
  • inflation
  • matvanor
  • påverkan
  • hållbarhet
  • social
  • ekologisk
  • ekonomisk

Citera det här

'