Sensorisk analys av surkål
: Grundsmakers inverkan på smakkombination och smakprofil

  • Olivia Lefvert

Examensarbete: Kandidatexamen

Abstract

Bakom en lyckad måltidsupplevelse finns balans och harmoni. Grundsmaker och aromer bidrar till upplevelsen av en lyckad kombination. Kan vi genom flavour pairing och sensoriska tester öka kunskapen kring mat-mat kombinationer? Syftet med studien är att se hur surkålens sensoriska profil påverkas av grundsmaker med potatismos som smakbärare. Med metoden Creative Design togs fem olika potatismos fram smaksatta med grundsmaker. Dessa potatismos står tillsammans med surkål som grund för sensoriska analyser. Resultatet visar att det förekommer vissa signifikanta skillnader i smak beroende på vilken grundsmak surkålen kombineras med. Surkålen upplevs mer balanserad när det kombineras med sötma, och smaken av syra minskade i kombination med beska. Även konsumenters acceptans till surkål påverkade deras inställning till balans och harmoni. Resultaten kan bidra med ökad kunskap i hur vi kan para ihop hållbara livsmedel för framtidens måltider.
Tilldelningsdatum2025-juni
OriginalspråkSvenska
HandledareKarin Wendin (Handledare) & Madeleine Jönsson (Examinator)

Utbildningsprogram

  • Gastronomiprogrammet

Högskolepoäng

  • 15 hp

Nationell ämneskategori

  • Livsmedelsvetenskap (40103)

Citera det här

'