Smakprofil av Tilapia (Niltilapia)
: en jämförelse av vakuumförpackad Tilapia över tid.

  • Marcus Bohman
  • Per Magnusson

    Examensarbete: Kandidatexamen

    Abstract

    Fler svenskar vill konsumera mer inhemskt producerad fisk. Scandinavian Aquasystems odlar och försöker introducera fisken tilapia på svenska marknaden. Tilapia är en fisk som precis börjat göra intåg i Europa men är stor runtomkring resten av världen. En smakprofil som berättar hur länge produkten är sensoriskt tjänlig kan vara av hjälp. Denna undersökning syftade till att skapa en sensorisk smakprofil för fisken tilapia och till att se hur smakprofilen förändrades vid lagring i vakuumförpackning. För att skapa smakprofilen användes metoden QDA. Resultatet gav många egenskapsord var av vissa kunde klassificeras som färskhetsrelaterade och vissa som förskämningsrelaterade. Det kunde även konstateras att färsk, odlad tilapia har en antydan av saftigare och mer mjäll textur. Vid lagring finns en möjlighet att tilapia får en intensivare smak av dy och metall, samt en intensivare doft av dy.

    Tilldelningsdatum2016-jun-22
    OriginalspråkSvenska
    HandledareViktoria Olsson (Handledare) & Karin Wendin (Examinator)

    Utbildningsprogram

    • Gastronomiprogrammet

    Högskolepoäng

    • 15 hp

    Nationell ämneskategori

    • Livsmedelsvetenskap (40103)

    Nyckelord

    • tilapia
    • sensorik
    • recirkulerande vattenbruk
    • smakprofil
    • lagring
    • fisk
    • geosmin

    Citera det här

    '