Smaksatt proteinberikad havredryck
: en vegetabilisk dryck fri från allergener

  • Sandra Emtfors
  • Lisbeth Holgersson
  • Robert Friedrich

    Examensarbete: Kandidatexamen

    Abstract

    Det kommer ständigt nya studier med olika hälsoråd angående kosten och fysiskaktivitet om hur vi ska undvika fetma, högt blodtryck samt hjärt- och kärlsjukdomar.Intresset av proteinets effekt på uppbyggnad av muskelmassa vid fysisk aktivitet harökat. Detta har medfört ett stort urval av olika drycker med proteintillskott påmarknaden, främst ur animaliskt ursprung.Syftet med detta examensarbete var att ta fram en vegetabilisk proteinberikadhavredryck som förväntas hjälpa kroppen vid återhämtning. Arbetet innebar att utvecklaett recept baserat på de Nordiska Näringsrekommendationer 2004 (NNR) med fokus påprotein, kolhydrater och fett. Delmålet var även att utesluta allergener. Dryckenbaserades på ett medelvärde från de fysiskt aktiva och äldre människors näringsbehov,detta för att bredda den tilltänkta dryckens målgrupp.Fyra smaksatta drycker framställdes med olika energiinnehåll utifrån två olikahavredrycker, en naturell och en kalciumberikad. För att utvärdera konsumenternasuppfattning av de olika dryckernas sammansättning utfördes ett konsumenttest.Resultatet av testet visade att det fanns en statistiskt signifikant skillnad kringkonsistens, smak och utseende. Flertalet respondenter var positiva till dryckernassensoriska egenskaper.

    Tilldelningsdatum2013-jul-05
    OriginalspråkSvenska
    HandledareKarin Wendin (Handledare) & Viktoria Olsson (Examinator)

    Utbildningsprogram

    • Gastronomiprogrammet

    Högskolepoäng

    • 15 hp

    Nationell ämneskategori

    • Tvärvetenskapliga studier inom samhällsvetenskap (50901)
    • Livsmedelsteknik (21101)

    Nyckelord

    • havredryck
    • protein
    • aminosyror
    • energibehov
    • proteinbehov
    • vegetabilisk dryck

    Citera det här

    '